Ouluun uusi maamerkki

Oulun keskustan eteläpuolelle nousee uusi maamerkki, 16-kerroksinen As. Oy Oulun Puistovahti.

”Sijainti on keskellä kehittyvää Oulua. Keskustan läheisyys tuo kaikki palvelut kävelymatkan tuntumaan. Ympäristön vanhaa rakennuskantaa uusitaan ja täydennetään koko ajan ja samalla myös lähipalvelut paranevat. Puistovahti on tässä kehityksessä tärkeä ja näkyvä osa”, kertoo hankekehitysjohtaja Jukka Harjunpää Skanska Kodeista.

Puistovahti on tuorein Skanskan asuintornitalohanke Suomessa. Skanska on rakentanut ennen tätä kaikkiaan 13 asuintornitaloa eri puolille Suomea aina 1990-luvulta lähtien. Oulun Puistovahdin lisäksi Skanskan ajankohtaisia tornitalohankkeita ovat Järvenpäässä 18-kerroksinen Tupalankulma, joka valmistuu 2017 ja vuonna 2019 Tampereelle valmistuva kaupungin korkein asuintornitalo, 21-kerroksinen Luminary sekä Espoossa vuoden 2018 lopulla valmistuva 18-kerroksinen Koho.

Kaupungin keskustavision mukaan Oulun yhdyskuntarakenne tiivistyy tulevina vuosina ja kaupunki tähtää pohjoisen Skandinavian vetovoimaisimmaksi ja suurimmaksi kaupungiksi.

”Oulun asukasmäärä kasvaa vuosittain noin 2500 henkilöllä. Puistovahdin kaltaista houkuttelevaa, Oulun profiilia edelleen nostavaa asuinrakentamista tarvitaan siksi lähivuosina edelleen”, kuvaa Oulun kaupungin asemakaavapäällikkö Mikko Törmänen.

”Tornitaloille on kysyntää ja ne alkavat olla luonteva osa urbaania kaupunki-ilmettä myös Suomessa. Oulun keskustan ruutukaavan alueella on täydennysrakentaminen ollut viime vuosikymmeninä pääosin korkeintaan viisi–kuusikerroksista, korkeammat rakennukset ovat vanhempaa tuotantoa. Tänä päivänä rannan ja radan väliin jäänyt keskusta-alue ei enää mahdu laajenemaan sivulle, joten keskusta-asuntojen kysynnän kasvaessa ylöspäin laajeneminen on nyt luonnollista”, kertoo Puistovahdin pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti Jukka Laaksonen Arkkitehtitoimisto Laatio Oy:stä.

Puistovahdin 52 metrin korkeuteen kohoavan talon julkisivusta tulee pyöreä. Ympyrän muoto taloon tehdään parvekkeiden kaiteilla ja parvekelasituksella. E

Puistovahdin korttelissa palautetaan vanha kaupunkimainen umpikorttelirakenne, jossa rakennukset ovat kadun reunassa ja keskelle jää kunnon piha. Autopaikat sijoitetaan pihan alle kellarikerroksiin, jolloin pihasta muodostuu väljä ja viihtyisä oleskelu- ja leikkipaikka. Puistovahdin viereen Puistokadun suuntaisesti rakennetaan toisessa vaiheessa viisikerroksinen As. Oy Oulun Puistolinna.

Puistovahtiin tulee 94 asuntoa. Muutamissa huoneistoissa on erikoisuutena puolilämmin viherhuone, joka laajentaa asunnon oleskelutiloja uudella tavalla. Ensimmäiseen kerrokseen tulee 114 neliömetriä liikehuoneistoja, jotka myydään myymälä- ja toimistotilakäyttöön.

Lue lisää

Katso kaikki