Oopperatalo peruskorjaukseen kesällä 2023 – Talo- ja näyttämötekniikkaa uudistetaan

Kuva: Shutterstock

Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Oopperataloa kesällä 2023. Peruskorjauksessa uusitaan Oopperatalon päänäyttämön ja -lämpiön alueita, kertoo Senaatti-kiinteistöt tiedotteessa.

Peruskorjauksessa uudistetaan nykyistä talotekniikkaa ja näyttämötekniikkaa sekä tehdään laajoja maalaustöitä ja muita avustavia rakennustöitä.

− Rakennuksen tekniikka vanhenee ja etenkin näyttämötekniikkaa pitää uusia ajoissa, jotta se toimii moitteettomasti esityksestä esitykseen. Päänäyttämön näyttämömekaniikka on keretty jo kerran uusia vuonna 2007, joten sen osalta teemme vain ohjausjärjestelmän komponenttien päivityksen ja lisäksi pieniä muutoksia. Uusittava talotekniikka on pääosin rakennuksen valmistumisvuodelta 1993, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Kasperi Koimäki tiedotteessa.

Peruskorjauksen talotekniikan osuudessa uusitaan päänäyttämön ja lämpiön sekä aulan valaistus ja valaistusohjausjärjestelmä palvelemaan paremmin esitystoimintaa ja rakennuksen käyttöä. Vanhat valaisimet vaihdetaan LED-valaisimiksi, ja alkuperäisiä arvovalaisimia entisöidään. Lisäksi Töölönlahden lasijulkisivujen markiisit ja lämmitystekniikka uusitaan. Päivityksillä parannetaan myös energiatehokkuutta.

Päänäyttämön näyttämötekniikan muutokset koskevat näyttämömekaniikkaa, jossa päivitetään ohjausjärjestelmän komponentit ja tehdään pieniä muutoksia nostimiin ja nostolavoihin. Esitystekniikkaa uusimalla vanhat kaapeloinnit tuodaan nykypäivän tasolle. Esitystekniikan uusinnan yhteydessä toteutetaan myös pieniä parannuksia näyttämön akustiikkaan.

Peruskorjaus alkaa vuoden 2023 toukokuussa ja valmistuu syyskuun alkuun.

− Peruskorjaus poikkeaa normaalista rakentamisesta, koska rakennustyöt toteutetaan todella tiukassa aikataulussa. Suunnitelmia ja rakennustöitä on valmisteltu poikkeuksellisen huolella ja hyvissä ajoin. Rakennustyöt toteutetaan alustavasti kolmessa vuorossa, kertoo Koimäki.

Peruskorjauksen ajaksi rakennuksen arki muuttuu, kun rakennuksen käyttäjä Suomen kansallisooppera ja -baletti lähtee esityskiertueelle eri puolille Suomea. Rakennustöiden ajan päänäyttämö ja -lämpiö ovat työmaa-alueita, mutta muu kiinteistön toiminta jatkuu normaaliin tapaan.

Hanke toteutetaan projektinjohtopalveluna, jossa rakennuttajakonsulttina ja työmaasta vastuullisena toimii A-insinöörit Rakennuttaminen Oy. Hankkeen urakoitsijoiden kilpailutus alkaa vuoden 2022 syksyllä. Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 15 miljoonaa euroa.  Hankkeen rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.

Lue lisää

Katso kaikki