Omakotitalojen putkiremonttien määrissä kasvua

Uponorin tutkimuksen mukaan tietoisuus putkiremontin tarpeellisuudesta yli 20 vuotta vanhoissa taloissa on lisääntynyt.

Uponor toteutti tutkimuksen omakotitalojen putkiremonteista keväällä 2017. Tuloksia verrattiin myös viime vuonna tehtyyn vastaavaan tutkimukseen. Tulokset osoittavat, että tietoisuus putkiremontin tarpeellisuudesta yli 20 vuotta vanhoissa taloissa on lisääntynyt.

Myös tehtyjen putkiremonttien määrä on kasvanut. Kysely julkaistiin Rakentaja.fi:n sivustolla ja se toteutetaan jatkossa vuosittain. Tutkimukseen vastasi 735 omakoti- tai paritalossa asuvaa henkilöä ympäri Suomea.

Tarkastelun kohteeksi valittiin yli 20 vuotta vanhat omakoti- tai paritalot. Nämä talot olivat kyselyssä selkeänä enemmistönä (93 %). Tulokset ja vertailut koskevat yli 20-vuotiaita omakoti- ja paritaloja.

Alkuperäinen putkisto on vielä 36 %:ssa omakotitaloja ja vastaajista 63 % aikoo teettää putkiremontin lähitulevaisuudessa. Yli 20 vuotta vanhoja taloja on Rakennustutkimus RTS Oy:n mukaan noin 700 000 kpl, joten remontteja on vielä paljon myös edessäpäin. Huomionarvoista on, että lähes 45 % vastaajista oli uusinut putkiston täydellisesti. Määrä on yli 10 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuonna.

”Näyttää siltä, että tiedotus putkiremonttien tarpeellisuudesta on mennyt oikeaan osoitteeseen. Viime vuoteen verrattuna tehtyjen putkiremonttien määrä on noussut. Tätä tukee myös tosiasia, että ensimmäisellä kvartaalilla Uponor Koti -urakoitsijat ovat toimittaneet 16 % enemmän järjestelmätodistuksia tehdyistä remonteista kuin viime vuonna samaan aikaan”, vahvistaa Uponor Koti palvelukonseptipäällikkö Terhi Klemetti.

Paikallisuus ja luotettavuus valttia

Paikallisuus on valttia myös putkiremonteissa. Putkiremontin tekijäksi halutaan paikallinen ja tuttu LVI-urakoitsija. Paikallisuutta pitää tärkeänä valintakriteerinä yli 90 % vastaajista. Pitkää takuulupausta tärkeämpänä pidetään luotettavaa ja pitkäaikaista alan toimijaa, joka vastaa tuotteistaan myös tulevaisuudessa.

Pitkä takuulupaus ei anna turvaa, jos sen luvannut yritys esimerkiksi lopettaa toimintansa. Vain noin 7% vastaajista kertoi tärkeimmäksi valintaperusteeksi halvan hinnan.

Putkiremontti herättää suuria tunteita. Tutkimuksesta käy selville, että vastaajat ymmärtävät, ettei omakotitalon putkiremontti maksa kymmeniä tuhansia eikä kestä viikkoja. Tietoa on saatu levitettyä, päätös remontista pitää vain tehdä.

”Asukkaat tiedostavat nyt paremmin, että vanhat putkistot ovat riski asumiselle. Vanhojen käyttövesijohtojen käyttöikä on 20-30 vuotta. Tarkkaa käyttöikää ei voida ennustaa, mutta varmaa on se, että ennakkoon tehty putkiremontti on vaivattomampi ja tulee edullisemmaksi kuin vesivahinkojen korjaaminen. Miksi siis jäädä odottamaan?”, Klemetti kysyy.

Lue lisää

Katso kaikki