Öljy sopii hybridilämmitykseen

Lämmitysenergiayhdistys muistuttaa hybridilämmityksen soveltuvuudesta talviseen ilmastoon.

Lämmitysenergiayhdistys muistuttaa hybridilämmityksen soveltuvuudesta talviseen ilmastoon.

Öljykattila nostaa kattilaveden lämpötilan nopeasti 80 asteeseen. Lämpöpumput taas tuottavat lämmön kompressorin avulla ja antavat parhaan hyötysuhteen lauhoilla keleillä. Siksi lämmitysmuotojen parhaat puolet kannattaa yhdistää.

Lämpöpumput toimivat kuin tehostettu sähkölämmitys. Mitä kuumempaa lämpöpumpun kompressorilla puristaa, sitä enemmän se tarvitsee sähköä. Paras hyötysuhde lämpöpumpuista saadaan lauhoilla keleillä. Öljykattila taas nostaa kattilaveden lämpötilan nopeasti 80 asteeseen, joten se on energiatehokas lämmitysmuoto kylminä talvipäivinä.

”Lämpöpumppu kannattaa yhdistää öljylämmitykseen hybridilämmitykseksi sen sijaan, että siirryttäisiin kokonaan esimerkiksi maalämpöön. Silloin kovalla pakkasella voidaan laittaa öljylämmitys päälle eikä kuormiteta sähköverkkoa, kun kovilla pakkasilla sähköverkko on muutenkin jo kuormittunut äärimmilleen”, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.

Öljylämmitys kannattaa säilyttää lämmitysmuotona myös taloudellisista syistä. Kun 40 vuotta vanhan kattilan vaihtaa uuteen ja laittaa siihen uudet polttimet, öljyn kulutus vähenee ja öljylämmityksen energiatehokkuus paranee noin 30 prosenttia.

Tämä tarkoittaa noin 10 prosentin pääomatuottoa investoinnille, ja samalla laitteisto saadaan pitkäksi aikaa kuntoon. Jos vanhan öljykattilan sen sijaan vaihtaa maalämpöön, pääomatuotto jää sähkön hinnan huomioiden noin neljään prosenttiin.

”Jos talon öljynkulutus laskee 5 000 euron investoinnilla 2 000 litrasta 1 400 litraan, euron litrahinnalla saa aika hyvän vuosisäästön. Myös valtion näkökulmasta öljylämmitys on hyvä lämmitysmuoto. Kuluttaja maksaa sen itse ja valtio saa verotuloja. Samalla myös päästöt vähenevät, koska energiatehokkuus kasvaa ja öljynkulutus pienenee.”

Öljylämmityksen hyvä puoli on myös sen kriisivalmius. Esimerkiksi haja-asutusalueella sattuvan pitkän sähkökatkon aikana öljylämmittäjä saa talonsa lämpimäksi, lämmintä käyttövettä ja aggregaatin avulla sähköä vaikkapa pakastimelle.

Lue lisää

Katso kaikki