Nuoret konsultit haluavat tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä

Vuoden nuoret konsultit haluavat tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä.

Suunnittelu- ja konsultointialan toimialajärjestö SKOL ry on valinnut Vuoden nuoret konsultit 2020. Voittajaviisikkoa yhdistää halu kehittää tapoja, joilla ala voi edistää muun muassa kestävän kehityksen tavoitteita.

SKOL jäsenyrityksillä oli syksyn 2020 aikana mahdollisuus nimetä lahjakkaita nuoria kesätyöntekijöitä, harjoittelijoita tai opinnäytetyöntekijöitä mukaan SKOLin Vuoden nuori konsultti 2020 -kilpailuun. Kilpailun tavoitteena oli tuoda esille suunnittelu- ja konsultointialaa opiskelevien nuorten osaamista, alan monimuotoisuutta sekä jakaa tunnustusta innovatiivisille ja lahjakkaille nuorille osaajille.

Kilpailun avulla haluttiin myös tuoda esille SKOL jäsenten tekemää tärkeää mentorointityötä alan opiskelijoiden parissa. Ensimmäisen karsintakierroksen jälkeen kilpailussa jatkoon päässeistä 19 kilpailijasta kuvattiin nettiäänestystä varten esittelyvideot. Esittelyvideoissa nuoret pääsivät kertomaan mikä heitä alalla motivoi, miten he haluaisivat alaa tulevaisuudessa kehittää ja minkälaiset haasteet heitä alalla motivoivat.

Nuorten näkemykset suunnittelualasta pääsivät esille Vuoden nuori konsultti -kilpailussa. Kilpailu käynnistyi syksyn 2020 aikana ja voittajaviisikko julkistettiin SKOL-syysseminaarissa 24.11. Kilpailussa palkittiin viisi lahjakasta alan opiskelijaa tai juuri valmistunutta nuorta asiantuntijaa 1500 euron arvoisella tunnustuspalkkiolla.

Kilpailussa Vuoden nuoriksi konsulteiksi 2020 nimettiin:

Saara Sassi, Etteplan

Matias Hirvikoski, A-Insinöörit

Niko Myllykoski, Welado

Elsa Valta, Ramboll

Veera Varis, Granlund

Voittajaviisikon vastauksissa nousivat vahvasti esille halu kehittää tapoja, joilla voisimme edistää vielä paremmin kestävän kehityksen tavoitteita yhteiskunnassamme. Ratkaisujen keskeisenä osana nähtiin teknologian vielä laajempi hyödyntäminen sekä yhteistyö eri osaajien väillä.

Työn konkreettisuus merkittävien ratkaisujen kehittäjänä, alan monipuolisuutta sekä jatkuvan kehittymisen mahdollisuudet nousivat myös nuorten puheenvuoroissa esille alan innostavina tekijöinä. Voittajat ovatkin jo päässeet työskentelemään innostavien projektien parissa.

Esimerkiksi Elsa Valta kehittää suomalaista vesihuoltoa entistäkin paremmaksi.

– Jätevedenpuhdistusprosessin esikäsittelyssä käytettävä viirasuodatus poistaa jätevedestä kiinto- ja orgaanista ainesta, mikä vähentää biologisen puhdistusprosessin kuormittavuutta. Tämä on myös diplomityöni aihe, Valta kertoo.

Niko Myllykoski on mukana projektissa, jossa uusitaan Tampere–Seinäjoki rautatievälin turvalaitteet.

– Projektissa taataan junien turvallinen ja sujuva liikennöinti seuraavaksi 30 vuodeksi.

Saara Sassi työskentelee ohjelmistotestauksen konsulttina.

– Testiautomaation avulla voidaan ratkaista ohjelmistojen laatuongelmia ja vähentää niistä aiheutuvia kustannuksia, esimerkiksi tuotteiden takaisinkutsuja, Sassi kertoo.

Matias Hirvikosken mukaan suunnittelu- ja konsultointiala on konkreettinen ja oman työnsä jäljen näkee heti.

– Olen päässyt työssäni tuomaan esiin myös omaa harrastuneisuuttani ja soveltamaan ohjelmoinnin ja rakennesuunnittelun yhdistämistä, Matias iloitsee.

Granlundilla työskentelevä Veera Varis haluaa perehtyä tiedon hyödyntämiseen ja sitä kautta teknologiakuilun pienentämiseen.

– On paljon hiljaista tietoa, ja sen kokonaisvaltaisessa hyödyntämisessä on paljon kehitettävää, Varis sanoo.

VNK on konsulttialalla arvostettu tunnustus

Vuoden nuori konsultti on uransa alkuvaiheella oleville suunnittelu- ja konsultointialan asiantuntijoille tarkoitettu kilpailu, jota on järjestetty vuosittain vuodesta 2014 lähtien. Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry haluaa kilpailun avulla nostaa esille nuorten osaajien panosta alalla sekä jakaa tunnustusta alan parhaille ammattilaisille. Toimialayhteisön myöntämä tunnustus on ainoa laatuaan ja se on alalla hyvin arvostettu.

Lue lisää

Katso kaikki