Novia ammattikorkeakoulu aloittaa LVI-insinöörikoulutuksen Raaseporissa

Novia ammattikorkeakoululla on vahva yritysmaailman tuki panostaa uuteen LVI-suunnittelijasuuntautumiseen insinöörikoulutuksessaan Raaseporissa, Uudellamaalla.

Novia ammattikorkeakoululla on vahva yritysmaailman tuki panostaa uuteen LVI-suunnittelijasuuntautumiseen insinöörikoulutuksessaan Raaseporissa, Uudellamaalla. Uuden koulutuksen aloittamisen tukemiseksi monet alan kärkiyritykset ovat osallistuneet rahoitukseen lahjoitusten muodossa.

Teksti: Heikki Heikkonen

– Yritysyhteisön vahva tuki uudelle hankkeellemme on hyvin vakuuttavaa. Viime kuukausina olemme käyneet erittäin rakentavia keskusteluja yritysten kanssa, mikä luo hyvän pohjan uudelle koulutukselle, sanoo Novia ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Örjan Andersson.

– Taloudellinen panos on merkittävä, mutta yhtä tärkeä on vahva sitoutuminen, joka on osoitettu lahjoitusten muodossa. Tätä konkreettisempana yritykset eivät voisi näyttää sitoutumistaan.

Kaikkiaan kaksitoista yritystä ja kaksi säätiötä ovat lahjoittaneet yhteensä lähes 500 000 euroa Novialle LVI-suunnittelijasuuntautumisen käynnistämiseksi. Suurimmat lahjoittajat ovat Granlund Oy, Ramboll Finland Oy, Raseborgs Energi AB, K.V.Lindholms stiftelse ja Sitowise Oy sekä Rakennusmestarien säätiö sr.

Merkittäviä lahjoituksia ovat antaneet myös Systemair Oy, Oy Halton Group Ltd, Nibe Energy Systems Oy, Roth Finland Oy sekä Enervent Zehnder Oy ja Andelsbanken Raseborg.

VVS Föreningen i Finland rf:n toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist on työskennellyt LVI-alan organisaatioiden avainhenkilöiden kanssa sitouttaakseen alan yrityksiä koulutuksen käynnistämiseksi Noviassa. Tähän työhön ovat tiivisti osallistuneet myös johtaja Magnus Sirén Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:stä (Talteka), kehityspäällikkö Matti Kiiskinen SKOL ry:stä ja erikoisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä hyvään yhteistyöhön Novian johdon kanssa ja siihen, että ruotsinkielinen LVI-koulutus jatkuu Suomessa, Lönnqvist sanoo.

Yrityksillä halua panostaa

Granlund Oy oli ensimmäinen yritys, joka ilmoitti lahjoituksesta Novialle LVI-koulutusta varten.

– On tärkeää, että ruotsinkielinen LVI-insinöörikoulutus saa jatkoa. Granlundilla jo perinteet velvoittavat. Yrityksemme toinen perustaja Olof Granlund on jättänyt vahvan suomenruotsalaisen jäljen yhtiöömme ja sitä haluamme vaalia, sanoo Granlund Oy:n toimitusjohtaja Pekka Metsi.

– Suomessa tarvitaan ehdottomasti jatkossakin vahvaa kansainvälisen tason LVI-tekniikan osaamista, kun rakennetaan kestäviä ja hyvinvointia tuottavia rakennettuja ympäristöjä.

Useat yritykset ovat myös luvanneet tarjota vahvaa asiantuntijuuttaan yhteistyöhön, kuten mahdollisuutta hyödyntää uusia laboratorioita, tai opetuksen ja harjoittelujaksojen muodossa. Tällaisia yrityksiä ovat muun muassa Geberit Oy ja Bravida Oy. Kumppanina Geberit osallistuu tarjoamalla uuden korkeiden rakennusten LVI-asennusten ”hydraulic tower” -laboratorionsa veloituksetta koulutuksen käyttöön.

– Avustamme vuosittain Novian LVI-koulutuksessa sekä Novian Raaseporin kampuksella että laboratoriossa ja näyttelytilassa uuden toimistomme yhteydessä, jonka otamme käyttöön vuonna 2021 Vantaalla, sanoo Geberit Oy:n toimitusjohtaja Kim Lövkvist.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelijat Raaseporissa ovat tähän saakka kaikki suuntautuneet rakennesuunnitteluun. Vuodesta 2021 lähtien opintonsa aloittavat saavat toisen opintovuoden aikana valita suuntautumisekseen joko LVI-suunnittelun tai rakennesuunnittelun.

– Olemme jo pitkään nähneet, että LVI-tekniikan osaamisen kysyntä on kasvanut yhteiskunnassa ja yrityksissä, samalla, kun yhä enemmän keskitytään ympäristöön ja kestävään rakentamiseen. Odotamme innolla, että vuodesta 2021 lähtien, voimme tarjota myös LVI-suunnittelun vaihtoehtoisena suuntautumisena uusille Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelijoillemme, kertoo Novian rakentamisen koulutuksesta Raaseporissa vastaava Mats Lindholm.

– Olemme myös innossamme mahdollisuudesta jatkaa yhä hedelmällisempää ja entistä laajempaa yhteistyötä rakennusalan ja muiden LVI-alan toimijoiden kanssa.

Uuden LVI-suuntautumisen myötä Novia lisää Raaseporin rakennusinsinöörikoulutuksensa aloituspaikkamäärää 20:stä 30:een vuodesta 2021 alkaen.

Lue lisää

Katso kaikki