Nollaenergiarakentaminen vie suomalaisosaajat maailmalle – Ensto ja Enervent mukana hankkeessa

Solar Decathlon on energiatehokkaan rakentamisen ja arkkitehtuurin kymmenottelu, jossa korkeakoulujoukkueet suunnittelevat ja rakentavat energiatehokkaan talon. Yhtenä kilpailun tavoitteena on rakentaa talo, joka tuottaa enemmän energiaa kuin mitä sen normaali asuinkäyttö kuluttaa. Muita lajeja ovat mm. arkkitehtuuri, insinöörisuunnittelu ja kaupallinen potentiaali. Voitosta kilpaillaan Madridissa kesäkuussa 2010.
Suomen ehdotuksen takana on tulevan Aalto-yliopiston sekä yritysmaailman yhteistiimi. Hankkeessa tuodaan esiin tulevaisuuden energiaratkaisuja ja nostetaan tietoisuutta suomalaisen energiatehokkaan rakentamisen korkeasta tasosta. Hanke myös edistää energiaomavaraisen rakentamisen opetusta ja tutkimusta Suomessa.
Suomen kilpailuehdotus on 40-neliöinen Luukuksi kutsuttu talo, jonka katto peittyy aurinkopaneeleista. Luukku on puusta rakennettava nollaenergiatalo, joka tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin mitä normaali asuminen kuluttaa. Kilpailupaikan olosuhteissa rakennus on plusenergiatalo, jossa tuotetun energian määrä ylittää tarpeen.Aurinkosähkö lämmittää talon ja kuljettaa liikenteessä

Koko talon tarvitsema energia tuotetaan aurinkoenergialla. Aurinkosähkö on päästötöntä ja sen hävikki on olematon. Koska kilpailuhankkeessa pyritään tuottamaan mahdollisimman paljon ylijäämäenergiaa, sähkölämmitys oli luonnollinen valinta mukavuuslämmitykseksi kosteisiin tiloihin. Se myös suojaa tiloja kosteusvaurioilta ennen talon siirtämistä finaalipaikalle.

Energiatehokas rakentaminen suosii sähkölämpöä: Kun tarvittavan energian määrä pienenee ja sähkönjakelu on tehokasta, erilliseen lämmitysjärjestelmään ei kannata panostaa. Suomen olosuhteissa tärkeitä ominaisuuksia ovat myös ohjattavuus ja nopea reagointi muihin lämmitysmuotoihin.

Kilpailuhankkeessa energiatehokkuuden ajatus laajennettiin myös perheen liikkumiseen ja pihalle suunniteltiin sähköauton latauspiste. Sähköautoilun kehitystyö on tuttua Enstolle, joka valmisti Suomen ensimmäiset latauspisteet jo vuonna 2008. Hanketta varten valmistettava piste on tiettävästi Suomen ensimmäinen aurinkosähköllä toimiva sähköautojen latauspiste. Kilpailussa arvioidaan myös tuotteiden kaupallisuutta, johon Enston osaaminen sähköautoilun saralla tuo mielenkiintoisen lisän.

Yhteinen kilpailu – Yhteistyötä ilman kilpailua

Suomen joukkueeseen osallistuu opiskelijoita Teknillisestä korkeakoulusta, Taideteollisesta korkeakoulusta sekä Helsingin kauppakorkeakoulusta. Rakennuskonseptin kehitystyöhön osallistuu useita laitoksia TKK:lta, Talotekniikan instituutti sekä VTT. Hanke on hyvä esimerkki Aalto-yliopiston monitieteellisestä yhteistyöstä ja uudenlaisista opetusmenetelmistä.
Yhtä lailla yritystukijat ovat lähteneet hankkeeseen hyvässä yhteistyössä. Esimerkiksi Enerventin toimittamat lämmöntalteenottolaitteet ohjataan toimimaan siten, ettei viilennys toimi yhtä aikaa Enston lämmittimien kanssa. Vaikka yhteistyö sisäilman hallinnan osaajien kesken on tuttua molemmille yrityksille, tässä hankkeessa yhteistyö ulottuu myös esimerkiksi muotoilun ja puurakentamisen yrityksiin.

Suomen kilpailuryhmä lähtee kilpaan tavoitteet korkealla. Ehdotuksen kehittäjät eivät tyydy osallistumisen iloon, vaan haluavat näyttää suomalaisen osaamisen energiatehokkaan rakentamisen saralla.


Kuva:Tomohiro Shiotani

Lue lisää

Katso kaikki