Neuvottelut markkinamekanismeja koskevista säännöistä jatkuvat Bonnin ilmastokokouksessa
YK:n ilmastosopimuksen alaiset neuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa 17.-27.6.2019.
YK:n ilmastosopimuksen alaiset neuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa 17.-27.6.2019. Virkamieskokouksen pääpaino on Pariisin sopimuksen markkinamekanismien toimeenpanosäännöissä ja YK:n ilmastosopimussihteeristön budjetissa.
Pariisin ilmastosopimukselle sovittiin vahvat ja kaikille yhteiset säännöt Katowicen ilmastokokouksessa viime joulukuussa. Kaikki maat seuraavat päästöjään ja raportoivat niistä jatkossa yhteisin säännöin sekä kertovat päästösitoumuksistaan kattavasti.
Katowicessa jäi kuitenkin sopimatta markkinamekanismeja koskevat säännöt eli se, miten maat voivat hyödyntää kumppanimaissa rahoittamiaan ilmastotoimia omien päästötavoitteidensa saavuttamisessa. Neuvotteluja jatketaan nyt Bonnissa.
”Emme halunneet hyvään sääntökirjaan huonoja mekanismisääntöjä. Emme edelleenkään halua, että Pariisin sopimuksen päästövähennyssitoumuksia voisi keventää vanhoilla päästövähennysyksiköillä tai laskemalla samat päästövähennykset sekä rahoittaja- että toteutusmaan hyväksi”, Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia sanoo.
Bonnissa on tarkoitus sopia myös YK:n ilmastosopimussihteeristön budjetista ja työohjelmasta vuosille 2020-2021. Pariisin sopimuksen ja sen sääntöjen valmistumisen myötä muuttuvat myös YK:n ilmastosopimuksen sihteeristön tehtävät.
Poliittisen neuvotteluprosessin tukemiseen tarvitaan vähemmän ja Pariisin sopimuksen raportointi- ja seurantakehikon toimeenpanoon enemmän resursseja. Resursseja vievät myös ilmastosopimuksen alle viime vuosina perustetut useat temaattiset komiteat ja työryhmät.
Myös tiedekysymykset ovat näkyvästi esillä Bonnissa, jossa jatketaan keskusteluja hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n 1,5 asteen raportista. Poliittinen huomio tänä vuonna kohdistuu syyskuussa pidettävään YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokoukseen sekä 2.-13.12.2019 pidettävään ilmastosopimuksen 25. osapuolikokoukseen Santiagossa, Chilessä.
Suomi toimii Euroopan Unionin neuvoston puheenjohtajana 1.7.-31.12., joten EU valmistautuu sekä ilmastohuippukokoukseen että Chilen ilmastokokoukseen Suomen johdolla.