Neljä vinkkiä: Näin varmistat, että ilmalämpöpumppusi on valmiina kesähelteisiin

Kesä ja sen myötä myös mahdolliset helteet ovat nurkan takana.

Kuva: Kesko oyj

Suomessa kodin yleisin sisäilman jäähdyttäjä on ilmalämpöpumppu, jonka suosio perustuu kohtuullisiin hankintahintoihin ja maltilliseen energiankulutukseen. Teknisen tukkukaupan Onnisen asiantuntija kertoo, mistä tiedät ilmalämpöpumpun olevan valmiina kesään ja kodin jäähdytykseen, kerrotaan Onnisen tiedotteessa.

  1. Muista säännöllinen puhdistus: näkyykö roskia, toimiiko kondenssivesiletku

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet tulisi imuroida puhtaaksi pölystä n. kahden viikon välein, vähintään kerran kuukaudessa.
Myös ulkoyksikkö pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Varmista, ettei yksikköön ole tarttunut roskia tai muuta näkyvää likaa. Puhdistamattoman laitteen jäähdytyskyky laskee, mikä vaikuttaa myös sen energiatehokkuuteen.

Tarkista ulkona ollessasi myös, että jäähdytyskäytöllä ulkoyksikölle tulevan kondenssivesiletkun päästä alkaa tippumaan vesipisaroita. Näin varmistat, ettei letku ole tukossa. Tarkista myös mahdollisen kondenssivesikaukalon veden poistuminen.

– Tärkeää on tietysti myös testata, jäähdyttääkö pumppusi kuten sen pitää. Tämän voit tehdä omalla kädelläsi: tuntuuko pumpusta tuleva ilma aidosti kylmälle, ei haalealle. Haalea ilma voi olla merkki siitä, että kone alkaa olla käyttöikänsä lopussa tai että siinä on jotain vikaa. Haalea ilma voi olla myös merkki kylmäaineen vajauksesta, Onnisen tuotepäällikkö Karri Valkonen sanoo.

2. Kutsu ammattilaiset tarvittaessa paikalle

Ilmalämpöpumppu suositellaan huollettavaksi 2 – 3 vuoden välein. Tarkista mallikohtainen huoltoväli sekä valmistajan suositukset laitteen mukana toimitetuista materiaaleista.

– Myös siinä tapauksessa, että sisäyksikön suodattimen takana olevassa kennossa on näkyvää likaa tai epäpuhtauksia, kannattaa kutsua ammattilaiset paikalle suorittamaan pumpulle perusteellisempi puhdistus, Valkonen neuvoo.

3. Mieti – kuinka paljon pumpullasi on ikää?

Ilmalämpöpumpun oletettu käyttöikä on noin 10 – 15 vuotta. Jos ilmalämpöpumppu on tätä vanhempi eikä vaikuta enää toimivan kunnolla, voi olla aika harkita uuden energiatehokkaamman pumpun hankkimista.
”Uuden pumpun hankkimista kannattaa miettiä etenkin, jos pumppuun on jo vaihdettu useita varaosia eikä se silti toimi entiseen tapaan”, Valkonen sanoo.

4. Hanki riittävän tehokas laite ja mieti miten muuten voit vaikuttaa kodin lämpötilaan.

Jos on tullut aika hankkia uusi ilmalämpöpumppu, kannattaa sen valintaan käyttää hieman aikaa.
”Kun ilmalämpöpumpun teho on oikein määritelty, huoneessa pystytään pitämään haluttu lämpötila niin, ettei laite käy koko ajan. Valmiustilassa ja osateholla pumppu kuluttaa vain vähän sähköä. Kerrostaloasuntoon, johon ei välttämättä voida asentaa ilmalämpöpumppua, hyvä ratkaisu on poistoletkulla varustettu, siirrettävä jäähdytyslaite”, Valkonen kertoo.

Kotia jäähdyttäessä kannattaa sen energiatehokkuuden varmistamiseksi kytkeä kodin muut, sillä hetkellä turhat laitteet pois. Päälle jääneet lämpöpatterit ja lämpöä tuottavat sähkölaitteet nostavat kodin lämpötilaa. Koti kannattaa myös suojata paahteelta verhojen ja sälekaihtimien avulla. Tuulettaminen kannattaa ajoittaa aamuun, myöhäiseen iltaan tai yöhön. Liian ahkera tuulettaminen hellepäivänä saattaa nostaa kodin lämpötilaa.

Lue lisää

Katso kaikki