Näitä kolmea asiaa suomalaiset kaupunkilaiset toivovat ihannetyöpaikaltaan

Jos suomalaiset kaupunkilaiset saisivat toivoa kolmea asia ihannetyöpaikaltaan, toivoisivat he YIT:n tiedotteen mukaan seuraavia asioita:

  1. Työpaikalle pääsee julkisilla liikennevälineillä (47 %)
  2. Työpaikalla on työpiste ja -pöytä, joka on säädettävissä omiin mittoihin (43 %)
  3. Omaa työhuone (42 %).

Tulos käy ilmi YIT:n ja Prior Konsultoinnin toteuttamasta Kestävät kaupunkiympäristöt 2019 -barometrista, johon vastasi yli tuhat kaupungissa asuvaa suomalaista syksyllä 2019. Toista kertaa toteutetun barometrin tavoitteena on selvittää, millaisia kaupunkiympäristöjä Suomessa halutaan kehittää. Kyselyssä kaupunkilaiset ottavat kantaa muun muassa kodin, työ- ja kaupunkiympäristön, liikkumisen sekä kaupan eri vaihtoehtoihin.

Alussa mainittujen kolmen seikan lisäksi vastaajille tarjottiin kyselyssä myös seuraavia vaihtoehtoja:

  • Toimitiloissa on hiljaisia alueita, jotka mahdollistavat työhön keskittymisen (33 %)
  • Työpaikkaravintola, josta saa helposti ja edullisesti lounasta (28 %)
  • Työpaikalla on autoilijoille omat parkkipaikat (26 %)
  • Toimitiloissa on kohtaamispaikkoja, joissa voi tavata muita ihmisiä (16 %)
  • Hyvät peseytymis- ja pukeutumistilat esimerkiksi työmatkapyöräilijöille (13 %)
  • Työpaikalla tai sen lähellä on paljon arjen lähipalveluita kuten kauppa tai pesula (12 %)
  • Työpaikalla tai sen lähellä on paljon harrastamiseen liittyviä tiloja tai palveluita kuten kuntosali (10 %)

Barometrin työtä koskevassa osuudessa kävi ilmi, että kävely ja pyöräily ovat selvästi suosituimmat tavat kulkea töihin lyhyellä, alle kolmen kilometrin työmatkalla. Julkiset liikennevälineet nousevat suosituimmaksi matkan pidentyessä 4–15 kilometriin. Työmatkan kasvaessa yli 15 kilometrin, alkavat työssäkäyvät suosia henkilöautoa. Naiset arvostavat miehiä enemmän sitä, että työpaikalle pääsee sujuvasti julkisilla liikennevälineillä, kun taas henkilöauton käyttö korostuu erityisesti lapsiperheissä.

Lähes puolet (46 %) barometriin vastanneista toimistotyötä tekevistä (n=397) haluaa tehdä mahdollisimman paljon etätöitä, kun taas reilu kolmannes (38 %) haluaa olla työpaikalla, jossa voi tavata mahdollisimman paljon ihmisiä. Etätöitä suosivien osuus on kasvanut vuodesta 2018, jolloin 39 prosenttia vastaajista ilmoitti tekevänsä mielellään paljon etätöitä ja 42 prosenttia kertoi pyrkivänsä olemaan työpaikalla paikan päällä.

Tulosta tukee myös tuore, Taloustutkimuksen Ylelle tekemä kysely (5.4.2020) jonka mukaan yli miljoona suomalaista on siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana ja että heistä noin puolet haluaa tehdä työnsä etänä joko kokonaan tai lähes kokonaan myös jatkossa.

Jätä kommentti

*

*