Naava kovassa vauhdissa

Muotoilupalkinnon voittanut Naava avaa tehtaan Yhdysvaltoihin ja vauhdittaa kasvuaan 3,2 miljoonan euron rahoituksella.

Suomalainen terveysteknologiayritys Naava avaa ensimmäisen kansainvälisen Naava-älyviherseinien tuotantolaitoksensa New Jerseyssä Yhdysvalloissa. Naava-tehdas palvelee aluksi erityisesti New Yorkin ja itärannikon aluetta.

Naava on saanut päätökseen rahoituskierroksen, jossa kerättiin 3,2 miljoonan euroa USA:n markkina-avausta ja kansainvälistä kasvua varten. Rahoituskierroksen pääsijoittajat ovat yhdysvaltalainen Delos, ihmisten hyvinvointiin keskittynyt kiinteistöalan pioneeri, sekä suomalainen sisäilmastoratkaisuja kehittävä Halton.

Yhteensä Naava on nyt kerännyt liki 6 miljoonaa euroa pääomasijoituksia yksityisiltä sijoittajilta ja sijoitusyhtiöiltä. Lisäksi Naava kerää tällä hetkellä 2,2 miljoonaa euroa lisäsijoitusta ruotsalaisen Pepinsin joukkorahoituspalvelun kautta. Joukkorahoituskampanja avataan 26.1. ja se on avoin kaikille pohjoismaalaisille. Lisäksi Naava on saanut yli miljoona euroa tuotekehitystukea Tekesiltä, Elyltä ja EU:lta.

 

Älyviherseiniä

“Seuraava globaali rakentamisen trendi ovat ihmisystävälliset rakennukset, jotka on kehitetty ihmisten terveys ja hyvinvointi keskiössä. Nykypäivänä vietämme keskimäärin 90 % ajasta sisätiloissa, jossa hengitämme luonnotonta, keinotekoista ilmaa. Lisäksi olemme sisätiloissa erkaantuneet luonnosta”, listaa Naavan perustaja ja toimitusjohtaja Aki Soudunsaari.

Soudunsaaren mukaan Naavan tavoitteena on tarjota vuonna 2025 miljardille ihmiselle maailmassa mahdollisuus hengittää pohjoismaisen puhdasta metsäilmaa.

”Viisi viime vuotta olemme kehittäneet uniikkia Naava-älyviherseinien teknologiaamme. Nyt Deloksen ja muiden sijoittajien avulla voimme tuoda luonnon ja raikkaan ilman sisälle toimistoihin, kouluihin ja koteihin myös USA:ssa“, Soudunsaari kertoo.

“Haltonin missiona on jo pitkään ollut ihmisten hyvinvoinnin mahdollistaminen rakennuksissa ja sisäympäristöissä. Naavan kehittämä sisäilmaa biologisesti puhdistava viherseinä on sisäilmateknologioita täydentävä ratkaisu, jolla on globaalia kysyntää ja potentiaalia Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Halton on toiminut näillä markkinoilla jo pitkään. Tarkoituksemme on nopeuttaa Naavan markkinoille menoa verkostomme ja osaamisemme avulla. Naavalla on hyvä tiimi ja rautaista näkemystä sekä osaamista taustajoukoissaan. Tähän joukkoon on hienoa tulla mukaan”, Halton Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Halttunen sanoo.

 

Palkittua muotoilua

Naava-älyviherseinä palkittiin Fennia Prize Winner -muotoilupalkinnolla. Palkinnon jakoivat Design Forum Finland, Fennia-konserni, eläkevakuutusyhtiö Elo ja Patentti- ja rekisterihallitus.

Kilpailun tavoitteena on tukea korkeatasoisten tuotteiden ja palveluiden tuottamista ja edistää suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja kansainvälistymistä. Aikaisempiin Fennia Grand Prix- ja Winner-palkintojen voittajiin lukeutuu nimekkäitä kansainvälisetkin markkinat valloittaneita suomalaismenestyjiä, kuten Genelec, Ponsse ja Iittala.

“Naava on tuotteistanut puhtaan ilman taitavasti. Sisäilmaongelmat ovat kasvava trendi, ja niitä poistavilla ratkaisuilla on potentiaalia. Tuotteen ja palvelun sisältävä kokonaisuus on asiakkaalle lisäarvoa tuova hankinta. Kasvit suunnittelun lähtökohtana ovat raikas ja erilainen tapa muotoilussa”, todetaan tuomariston lausunnossa.

Naavan uusi toteutus on Naavan oman tuotekehitystiimin eli Tuomo Kankaan, Aino Borgin ja Niko Järvisen sekä Naavan johtavan muotoilun neuvonantajan, Aalto-yliopiston professori Ville Kokkosen käsialaa.

“Teollisena muotoilijana haastavinta ja parasta mahdollista suunnittelutyötä on luoda maailmaan aivan uutta tuotetta. Naavan muotokieli, käyttöfunktiot ja visuaalinen kokonaisuus oli mietittävä täysin puhtaalta pöydältä”, kertoo Kokkonen.

 

Lue lisää

Katso kaikki