Mummon mökin haju kesämökillä voi olla merkki kosteusvauriosta

Mummon mökin haju on monelle tuttu mökkireissuilta. Ummehtunut sisäilma kielii ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Ilmanvaihtoa voi parantaa asentamalla jälkikäteen tarpeellisen määrän korvausilmaventtiilejä.

Talotekniikka-lehti

Yli 70 prosenttia suomalaisista mökeistä on rakennettu ennen vuotta 1990. Monista vanhemmista kesämökeistä ilmanvaihto puuttuu kokonaan.

– Ajatellaan, että kyllähän se ilma vaihtuu itsekseen. Mutta jos korvausilmaventtiilejä ei ole, ilma tulee sisään epäpuhtaita reittejä eli rakennevuotoina lattian ja tiivisteiden raoista, eristevillojen läpi. Siksi ilma ei vaihdu kunnolla varsinkaan silloin, kun mökki on talviteloilla, kertoo Terveysilman Markus Mäkinen tiedotteessa.

Ummehtunut sisäilma ja mummon mökin haju voi olla merkki alkavasta kosteusvauriosta. Kun ilma ei kierrä, kosteus tiivistyy pinnoille. Rakenteiden kostuminen lisääntyy, jos mökki on talven ajan kylmillään tai peruslämmöllä.

Liiallinen kosteus ilmenee rakenteissa usein maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai lattiapinnoitteen pullistumina.

– Mökkikauden aikana puuttuvan ilmanvaihdon huomaa siitä, kun yön jälkeen makuuhuoneen ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta. Hiilidioksidimäärät kasvavat nopeasti korkeiksi, varsinkin kun mökillä majoittuu isompi joukko. Takkaa voi olla vaikea saada syttymään, jos sisään ei tule riittävästi korvausilmaa, Mäkinen kertoo.

Ilmanvaihtoa voi parantaa varmistamalla, että korvausilmaventtiilejä löytyy rakennuksen kokoon nähden riittävä määrä. Kannattaa myös tarkistaa, että käytössä olevat korvausilmaventtiilit eivät ole rikki tai tukittuna.

– Hyvä nyrkkisääntö sekä mökeillä että asunnoissa on, että jokaista 20 neliömetriä kohden pitäisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Ne sijoitetaan makuu- ja oleskelutiloihin ja saunaan. Epäpuhtauksia ja kosteutta ulos vievien poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa, Mäkinen linjaa.

Korvausilmaventtiileissä on suodatin, joka tulee vaihtaa noin kaksi kertaa vuodessa. Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat, niitä on helppo asentaa jälkikäteen. Hyvä paikka venttiilille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.

 

Lue lisää

Katso kaikki