Muista suojata rakennusmateriaalit myös kesällä
Kesä on rakennus- ja remontointiaikaa kodeissa ja mökeillä. Rakentaessa ja remontoitaessa on tärkeää muistaa suojata materiaalit ja rakenteet kosteudelta, jotta vältyttäisiin kosteus- ja homevaurioilta.
”Jos rakennusmateriaalit pääsevät kastumaan, ne pitää vaihtaa tai kuivattaa heti”, toteaa Tuula Syrjänen Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton korjausneuvonnasta. ”Kustannuksissa ei kannata pihistellä, sillä virheet maksavat enemmän sisäilmaongelmina ja pahimmassa tapauksessa terveyshaittoina.”
Jo rakennusmateriaaleja ostettaessa kannattaa varmistaa, että materiaalit ovat pysyneet kaupan hyllyllä kuivina. Ne pitää suojata myös kuljetuksen aikana lialta ja kosteudelta.
Kun materiaalit on tuotu tontille, niiden suojaaminen on rakennuttajan vastuulla. Taloyhtiöiden kohdalla vastuu on taloyhtiön, elleivät rakennuttaja ja rakentaja erikseen sovi muuta.
Ennen rakentamisen tai remontoimisen aloittamista kannattaa suunnitella, missä materiaaleja voidaan säilyttää.
”Varastointitavat ovat erilaisia materiaalista riippuen. Osa tarvitsee lämpimän ja kuivan sisätilan, kun taas osa voidaan säilyttää sateelta suojattuna ulkona. Esimerkiksi runkopuutavara voidaan varastoida ulkona, jos se suojataan sateelta, auringolta ja maakosteudelta”, Syrjänen kertoo.
Ulkona varastointia varten paras vaihtoehto on kevytrakenteisen ulkovaraston rakentaminen tai varastokontin hankkiminen. Työmaalle on ainakin varattava riittävästi kestäviä suojapeitteitä ja aluspuita tai kuormalavoja.
Maakosteuden imeytymisen voi estää nostamalla materiaalit kuormalavojen tai aluspuiden päälle, suojapeitteillä voi estää sateen aiheuttamat vauriot. Suojapeitteet on syytä asentaa niin, että ilma pääsee kiertämään peitteen ja varastoitavien materiaalien välissä.
Tärkeää on muistaa suojaus läpi rakentamisen tai remontin. Ja myös talotekniset tarvikkeet on syytä suojata, vaikka ne kestäisivät säälle altistumista paremmin. Likaisena asennetut ilmanvaihtokanavat tai vesijohtoputket voivat aiheuttaa ongelmia pitkään rakentamisen jälkeenkin.
”Myös valmiit rakenteet suojataan esimerkiksi pressuilla jokaisen päivän päätteeksi. Tarkkaile säätietoja, sillä ukkoskuuro voi yllättää”, Syrjänen neuvoo.
Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonta neuvoo sisä- ja ulkoilmaan liittyvissä asioissa sekä rakennuksiin liittyvissä kysymyksissä numerossa 020 757 5181. Soittajia palvellaan maanantaista torstaihin klo 9-15, myös kesällä. Soittaminen maksaa normaalin puhelumaksun verran.