Mökkireissu mielessä? – Ennen pitkää poissaoloa kannattaa sopia kodin pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen kastelusta

Lattiakaivon puhdistus. Kuva: LVI-TU

Mökkeily ja lomareissut siintävät jo mielissä. Ennen pitkää poissaoloa on syytä sopia kodin pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen kastelusta. Muutoin kotiisi voi tulla kutsumaton kesävieras, viemärihaisuli, kirjoittaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU tiedotteessaan.

Pidä viemärikaasut pois huonetiloista

Lattiakaivojen vesilukossa oleva pieni vesimäärä estää epämiellyttävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Viemäripisteiden käyttö pitää vesimäärän normaalisti riittävänä, mutta käyttämättömien pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukoista vesi haihtuu aikaa myöten. Lämpimät kelit ja lattialämmitys nopeuttavat veden haihtumista.

– Viemärikaasut leviävät huonetiloihin, kun vesilukko kuivuu. Hajuhaitat on helppo välttää lorauttamalla vettä viemäripisteisiin aika ajoin. Sen sijaan vanhan kansan vinkki, jossa ruokaöljyä lisätään vesilukkoon, kannattaa unohtaa. Viemäriin ei saa laskea öljyä eikä muitakaan rasvoja, sillä ne tukkivat viemärit ja kuormittavat jäteveden puhdistusta, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo tiedotteessa.

Puhdista lattiakaivot säännöllisesti

Viemärihaisuli voi ilmestyä myös vesilukkoon jääneistä epäpuhtauksista. Hajuhaittoja esiintyy varsinkin pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia. Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti.

– Nosta lattiakaivon ritilä pois ja puhdista näkyvissä oleva pesä. Mikäli viemäri ei vedä kunnolla tai haisee normaalissakin käytössä, pyydä LVI-ammattilainen apuun. He korjaavat vesilukot oikein ja turvallisesti, ilman vesivahinkoriskejä, Mäkinen vinkkaa tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki