Mitä vikaa sisäilmassa?

Paljon saa kuulla Suomen huonosta rakentamisen tasosta. Homeongelmia tunkee sisään ovista ja ikkunoista. Mutta onko tilanne oikeasti näin paha?

On hyvin tyypillistä, että sisäilmakonsultille soitetaan ja kerrotaan talossa olevan hometta, joka on aiheuttanut jo vaikka mitä. Todellisuudessa home ei ole läheskään aina ongelmien aiheuttaja, vaan sisäilmaongelman on voinut aiheuttaa joku muu tai yleensä jotkut muut syyt.

Melkein aina kyseessä on monien yksittäisten asioiden summa. Mistä siis johtuu ”homehysteria”? Asiaa ei auttanut ympäristöministeriön Kosteus- ja hometalkoot, joka yleensä lyhennettiin muotoon ”Hometalkoot”.

Toki ymmärrän raflaavan nimen merkityksen, mutta väistämättä se vei ajatukset pelkästään homeisiin. Muistan myös ruotsalaiskollegojen ihmettelyn, miksi Suomessa puhutaan niin paljon homeista, kun heillä kyseessä on sairas rakennus -oireyhtymä. Heidän epäilyksensä kohdistui siihen, että Suomessa on maailman parhaat home- ja mikrobitutkijat.

Se kuka härjillä ajaa, se härjistä puhuu. Asiassa on varmasti vinha perä. Sinänsä ”talkoot” itsessään oli hyvin tärkeä projekti tiedon lisäämiseksi.

Sisäilmaongelmien aiheuttajien moninaisuus ja myös ongelmarakennuksissa koettujen oireiden moninaisuus aikaansaavat usein hyvin hankalan vyyhdin selvitettäväksi. Lisäksi lienee eittämätön tosiasia, että homesairaudet ovat ainakin osin psyykkisiä, kuten Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri Markku Sainio on esittänyt.

Myöskään Duodecimin käypähoitosuositus vuodelta 2016 ei löytänyt faktoihin perustuvaa selvää ”hometalosairautta”. Kosteusvaurion ja hengitystieoireiden välillä tiedetään olevan korrelaation, mutta ei näyttöä kausaliteetista. Onpa joku lääketieteen asiantuntija esittänyt, että homeilla ja mikrobeilla ei ole mitään tekemistä sisäilmaongelmien kanssa, vaan kyseessä on aivan joku muu syy.

Mitä voivat olla muut syyt?

Lääkäreillä varmaan on omat näkemyksensä asiasta, mutta käytännössä vastaan on tullut paljon erilaisia syitä, jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin yleensä esitetään homealtistuksen aiheuttavan. Perusjuttu on toimimaton ilmanvaihto.

Valtaosassa ongelmakohteita toimimaton ilmanvaihto on ainakin osasyyllinen ongelmiin. Näin ainakin toimistorakennuksissa, oma-, rivi- tai kerrostaloista minulla ei ole paljoa kokemusta. Liian vähäinen ilman vaihtuvuus luo tunkkaisuuden tunnun, mikä saa ihmiset oirehtimaan. Myös liian suuri vaihtuvuus voi aiheuttaa ongelmia, varsinkin jos tila on kylmä. Mikäli tilan ilmastoinnin on suunnitellut ammattilainen ja se on oikein toteutettu, yleensä apu löytyy ilmavirtojen säädöstä.

Pöly on ainainen seuralaisemme ja se aikaansaa monia murheita. Pienhiukkasten itsessään tiedetään aiheuttavan jopa kuolemia, lisäksi hiukkasten sisältämät epäpuhtaudet voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Huonepölyn ominaisuuksiin kuuluu sitoa itseensä erilaisia sisäilman kaasumaisia yhdisteitä ja myös vapauttaa niitä esimerkiksi lämpötilan tai kosteuden muuttuessa.

Pölyihin onneksi auttaa siivoaminen. Hankaluutena yleensä on se, että tilat eivät ole siivottavissa. Jokainen voi katsoa ympärilleen ja miettiä pystyykö siivooja imuroimaan ja pyyhkimään pölyt työpisteeltä, siis sieltä paperipinojen ja matkamuistojen välistä. Yläpölyjä ei kannata myöskään unohtaa. Ne tulisi imuroida useampaan kertaan vuodessa, mutta käytännössä se on usein lähes mahdotonta.

Myös liian korkea lämpötila ja usein siihen liittyvä kovin alhainen suhteellinen kosteus aikaansaavat oirehtimisia. Lämpötilan lasku on yleensä Suomessa helppo tehdä, mutta kylkiäisenä voi tulla veto-ongelma. Silloin on tärkeää että tuloilmaelimet ovat oikeanlaisia ja oikeilla paikoilla. Ainahan tämäkään ei ole aivan helppo juttu, koska tilat ja niiden käyttö on kovin moninaista.

Vahvasti on osoitettu myös se, että homeiden poistoon tarkoitetut biosidit voivat aiheuttaa sisäilmaongelmia. Asiaa ovat tutkineet Työterveyslaitos ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Tutkimuksista on julkaistu raportti ”Biosidit ja korjausrakentaminen”. Tärkeimmät suositukset ovat, että biosidien käyttöä ei pääsääntöisesti suositella sisätiloissa homeongelmiin, homesiivouksen tehosteeksi tai homeiden ehkäisyyn ja biosideja tulee käyttää vain erityistilanteissa, kuten hajunpoistoon ja viemärivahinkojen yhteydessä.

Muun muassa IV-kanavien nuohousfirmat tarjoavat kanavien desinfiointia nuohouksen jälkeen. Tämä kuulemma aikaansaa raikkaan hajun kiinteistössä. Raikas haju tulee kemikaalialtistuksen kylkiäisenä, joten en suosittele. Huolella nuohotut kanavat eivät mitään ylimääräistä kaipaa.

Psykologinen näkökulma

Jos otetaan tarkasteluun tila, jossa on surkea ilmanvaihto, paljon pölyä, kuuma ja kuiva sisäilma, käsissä on melkoisella todennäköisyydellä sisäilmaongelma, jonka käyttäjät helposti mieltävät homeongelmaksi. En väitä, että kaikki homeongelmat ovat tällaisia, vaan aivan oikeitakin on olemassa, mutta kaikki homeongelmiksi koetut eivät johdu homeista tai muista mikrobeista. Enkä näe syytä väheksyä psykologista näkökulmaa asiaan. Sairastuneelle lienee lähes sama, mikä sairauden aiheuttaa, hoito vain on erilainen.

Psykologisesta näkökulmasta olkoon esimerkkinä Ville Kivimäen Murtuneet mielet-kirjassa kerrotut tarinat sota-aikana psyykkisesti sairastuneista sotilaista. Varsinkin asemasota aiheutti kalvavaa pelkoa, olihan pienen matkan päässä vihollinen, joka yritti riistää sotilaan hengen. Sotilailla psyykkinen paine näkyi hengenahdistuksena, sydämen tykytyksenä, ihottumana, kuumeiluna… eli hyvin samankaltaisina fyysisinä oireina kuin sisäilmasairailla.

Kaikki eivät parantuneet koskaan ja niille, jotka hoidon jälkeen palasivat rintamalle, oireet usein palautuivat. Analogia voi olla vähän kaukaa haettu, mutta eikö homeiden aiheuttaman sairastumisen ja ehkä kuolemankin pelko voi aiheuttaa nykyään samoja oireita?

Olemmeko yhtä mieltä edes siitä, millainen on hyvä sisäilmasto?

Sisäilma jaetaan Sisäilmastoluokitus 2000:n mukaisiin kolmeen laatuluokkaan: S3 on tyydyttävä, S2 on hyvä ja S1 on yksilöllinen. Sisäilmayhdistys määrittelee sisäilman hyväksi, jos suurin osa rakennuksen käyttäjistä on tyytyväisiä sisäilman laatuun ja jos sisäilman haittatekijät eivät aiheuta terveydellistä vaaraa, eivätkä rakennuksen käyttäjät koe ko. rakennukseen liittyviä oireita.

Ympäristöhallinto taas määrittelee, että hyvä sisäilmasto edistää rakennusten käyttäjien hyvinvointia ja viihtyisyyttä sekä työtehoa. Minusta määritelmät ovat aika kaukana toisistaan, aivan kuin lääketieteessä osa hoitaa sairautta osa vaalii terveyttä. Paljon on vielä tekemistä, jotta sisäilmaongelmat saadaan ratkaistua. Onneksi tieto kuitenkin koko ajan lisääntyy ja pahimmat harhaluulot vähitellen hälvenevät.

Teksti ja kuva: Ympäristöyksikön johtaja Seppo Heinänen / AX-Suunnittelu

 

Kommentit

  Tiina Ollilainen
  12.4.2017 22:14

  No nyt ainakin minä, kiistattomasti ihan lääketieteellisesti "Homesairastunut" (keskivaikea astma, keuhkoahtauma, vaikea monikemikaaliyliherkistyminen) pitkäaikaisen todistetun homealtistuksen seurauksena, olen tyrmistyneen sanaton! Totta vie, joku voi psykologisestikin oireilla homeille, mutta kyllä pääosa meistä vakavasti sairastuneista olemme fyysisesti "homesairaita". Masentavaa tässä sairaudessa on se, että joudumme jatkuvasti "todistamaan" olevamme fyysisesti, ei psyykkisesti sairaita. Joutuuko mikään muu sairastyhmä kokemaan vastaanvanlaista syrjintää ja vähättelyä? Kukaan hoitavista lääkäreistäni ei ole kiistänyt homeen yhteyttä sairauksiini: kausaliteetti on ainakin minun tapauksessani suorastaan helppo todistaa. Ennen altistumistani olin hyvin terve ja allergiation, astmasta nyt puhumattakaan.

  Ei epäselvää miksi home-homesairauksien syy-seuraus-suhdetta yritetään viimeiseen astii kiistää..

  Puolueettoman tutkimusta on saatava Suomeen ja pikaisesti. TLL:n ja esim. Sainion yhteyden vakuutusyhtiöijin eivät mielestäni todellakaan takaa puolueettoman tutkimusta homesairauksien osalta. Huh huh!

  Katja Minkkinen
  13.4.2017 08:37

  "Lisäksi lienee eittämätön tosiasia, että homesairaudet ovat ainakin osin psyykkisiä, kuten Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri Markku Sainio on esittänyt."
  Onko teillä esittää jotain tätä väitettä tukevia tutkimuksia. Sainio ei ole onnistunut todistamaan teoriaansa edes omissa tutkimuksissaan. Sen sijaan päinvastaisia tutkimuksia on runsaasti tarjolla.
  Terveisin astma ja krooninen migreeni löytyy, mutta muuten pää on todistetusti kunnossa.

  kipakka
  13.4.2017 09:02

  Minä myös haluaisin että TTL:n Sainio vihdoin esittäisi faktaa sanojensa tueksi. Minunkin pää on kuvattu ja ammatinsa osaava neurologi sekä psykiatri ovat todenneet minut terve nuppiseksi. Sairauksista löytyy vaikea astma, abpa ja allergioita joka lähtöön esim homeallergia. Olisi korkea aika jo muuttaa suhtautumista meihin sairastuneisiin ja tunnustaa että sisäilma voi sairastuttaa vakavasti sekä pysyväsi.

  Seppo Heinänen
  13.4.2017 11:56

  Tietenkään en vähättele kenenkään sairauksia. Varmasti on ihmisiä, jotka ovat sairastuneet homeista fyysisesti, ja olen siitä hyvin surullinen. Mutta lienee selvää, että on ihmisiä, jotka sairastuvat homeiden pelosta, enkä mitenkään halua vähätellä heidänkään sairauttaan. Vaikean ongelman ratkaisuun tarvitaan useita näkökulmia, koska ongelmakin on monitahoinen.
  t. Seppo Heinänen

  Vesa Kääpä
  13.4.2017 21:27

  Tässäpä ehkäpä maailmankaikkeuden ammattitaidottomin juttu sisäilmasta...vastuullisuutta julkaisuihin hyvä toimitus. Ammattilaisen silmiin teksti vaikuttaa lisäksi ongelmien peittelyltä. Todella törkeää harhaan johtavaa journalismia. Hyi. T: Vesa Kääpä

  Elli
  13.4.2017 23:20

  Asuin myös pitkään hometalossa. Tästä seurauksena astma, monikemikaaliyliherkkyys ja krooninen migreeni. Myös perheenjäseneni ovat oireilleet monella tavalla. Ei todellakaan helpota tällaiset kirjoitukset, joissa viedään sairastuneilta täysin uskottavuus viitaten psykkisiin oireisiin. Tosin ei ole mikään ihme, jos alkaa näiden oireiden kanssa jo alkaa masentuakin.

  N
  15.4.2017 00:37

  Hei Seppo,

  "Lienee selvää" ja "eittämättä" faktaa että oireilu voi olla usein psyykkistä?

  Melkoisia sanankäänteitä ja tutkimuksen valossa täyttä hölönpölöä. Asiantuntijana Sainio joka ei ole julkaissut oikein mitään, eikä ole kyennyt todistamaan rakennusalan puolesta lobbaamiselta kuulostavia väitteitään edes omissa tutkimuksissaan, samaan aikaan kun tieteelliset tietokannat pursuavat täysin vastakkaista tutkimustietoa ja esimerkiksi Tampereen teknillisen korkeakoulun tuore tutkimus pystyi aidosti osoittamaan korrelaation oireiden moninaisen kirjon ja sisäilman myrkkyjen kanssa - ilman että tuli kertaakaan vastaan tämä eittämättä varma psyykkinen oireilu. (Se olisi muuten tullut tässä laajassa tutkimuksessa "eittämättä" vastaan koska tällöin nämä psyykkisesti oireilevat olisivat oireilleet tiloissa joissa myrkkyjä ei ollut - näin ei ollut vaan oireet korreloivat sen kanssa, miten sian siittiöt huoneessa pärjäsivät).

  Samantyyppisiä kirjoituksia on ollut nyt aika monella rakennusalan lehdellä, ja ymmärrän paniikin, mutta sanoisin että olisi parempi että rakennusala myöntäisi että kriisi on aito ja alkaisi reagoimaan siihen asiaan kuuluvalla tavalla eikä epätoivoisilla ulostuloilla.

  Hometalkoot ovat oikealla asialla, mutta rakennusalan asenteissa näyttäisi olevan korjaamista.

  Murtuneet mielet -aineiston vertaaminen homesairauteen jätettäköön traumaterapeuttien ja sen alan tutkijoiden huomaan. Jotenkin mutulla sanoisin että hometoimistossa työskentely ja rintamalla olo eivät ihan ole samalla tasolla traumatisoivia, vaan että yleisen "pelon" laukeaminen vaatisi vähän enemmän kuin sairastumisen. Onhan elämässä kaikenlaista vaikeutta kaikilla, mutta aniharvoin se leviää kaikenkattavaksi "peloksi". Pidän epätodennäköisenä, että juuri homeiden kohdalla kävisi näin suurelle osalle ihmisiä jatkuvasti näin.

  Kukaan ei kyseenalaista, että pähkinöille vakavasti allerginen ei voi syödä pientäkään murua tai kenties edes olla samassa huoneessa kun pähkinöitä syödään.

  Sen sijaan homeesta sairastuvis vähätellään koska kaikki eivät sairastu samassa tilassa tai yhtä pahasti tai samoin oirein.

  Miksi? Minä luulen että siksi, koska allergiaan on hoito, ja tähän ei vielä ole. Joten päässähän sen on oltava.

  Me valtava homeesta sairastuneiden jouko katsomme tätä Sainio-höpinää huvittuneina tai epätoivoisina, mutta oikeasti me kaikki toivomme että tähän pian keksitään allergialääkkeen veroinen pilleri.

  Onneksi aiheen parissa työskentelee läjäpäin tutkijoita ympäri maailman, joten eiköhän siihen päästä elinaikanani.

  Ape
  16.4.2017 12:49

  "Mutta lienee selvää, että on ihmisiä, jotka sairastuvat homeiden pelosta, enkä mitenkään halua vähätellä heidänkään sairauttaan."

  Itseasiassa homeiden pelosta sairastumisessa on kyse vasta todentamattomasta hypoteesista. Hypoteesia vain on toistettu niin moneen kertaan, että sen seurauksena on jo tullut kirjoituksia, joissa asian esitetäänkin jo olevan faktaa. Vaikka tieteellisesti kyse on vasta yhdestä esitetystä hypoteesista.

  Mielenkiintoista tässä hypoteesissa on se, että sen mukaiset hoidot eivät ole tutkimuksissa toimineet. Eli hoidot, jotka normaalisti tehoavat hyvin psyyke- tai stressiperäisiin oireistoihin, eivät tehoa sisäilmaoireiden hoidossa. Mitä tästä pitäisi ajatella?

  Lisäksi on merkittävää tieteellistä näyttöä, joka ei tue "pelkohypoteesia" tai on sen kanssa ristiriidassa.

  Joten on aika kova väite esittää, että se olisi jotenkin jo selvää, että ihmiset sairastuisivat homeiden pelosta. Kun miksi ihmiset sairastuisivat homeiden pelosta lopulta yhtään sen enempää kuin minkään muunkaan asian/sairauden pelosta? Entä miksi sitten pelkotiloihin hyvin tehoavat hoidot eivät tehoa homeiden kohdalla?

  Pasi Leppänen
  18.4.2017 09:04

  Nykyaikana kemikaalien, lisäaineiden jne... kuormitus ihmiselle on niin suuri, että puolustusmekanismi pettää. Tämän takia täysin puusta tai betonsta tehty rakennus lienee hyvä vaihtoehto.

  Luin lehdestä: kivipohjaisessa seinässä kasvava home ei juuri aiheuta haittaa ihmiselle (välimeri). Puussa kasvaa jo homelajeja, joista alkaa olla haittaa. Kaikkein pahimmat homelajit kasvatat kivilevyissä, jota löytyy lähes kaikkialta.

  Hesarissa oli 1990-luvulla pieni artikkeli seurakunnan ongelmasta: ruumiit eivät enää maadu, niin ovat hautakiertoa pidentämään 10 vuodella. Lienee ruuan lisäaineet jotain vaikuttavan tai antibioottikuurit ovat tappaneet kaikki bakteerit suolesta?

   Pasi Leppänen
   18.4.2017 09:05

   kivilevy = kipsilevy

  Sirpa Kauppinen, DI
  30.7.2018 11:44

  Toimittaja ei ole tarkistanut taustoja, eikä tutkimuksia. Tutkimusnäyttö on useammassa tutkimuksessa vastaan Sainion hypoteesia, eikä Sainion toistaiseksi ainoakaan tutkimus ole osoittanut Sainion hypoteesin toimivan, vaan päinvastoin.

Jätä kommentti

*

*