Ministeri Ohisalo Rakennusten energiaseminaarissa: ”Paluuta Ukrainan sotaa edeltäneeseen tilanteeseen ei enää ole”

Talotekniikka-lehti tapasi Maria Ohisalon Rakennusten energiaseminaarin näyttelyalueella 9.11.2022. Kuva: Piritta Porthan

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo puhui keskiviikkona 9.11. Rakennusten energiaseminaarissa. Ohisalo muistutti puheessaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja käsillä oleva energiakriisi alleviivaavat tarvetta irtaantua nopeasti fossiilisesta energiasta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon mukaan öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaa avustusta on hakenut reilun kahden vuoden aikana noin 26 000 kotitaloutta. Avustushakemuksia on käsitelty tähän mennessä lähes 18 000, ja yli 16 000 kotitaloutta on saanut myönteisen päätöksen.

Ohisalo kertoi Rakennusten energiaseminaarin puheessaan, että Euroopan unionissa tarkastellaan parhaillaan rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä. Hän piti direktiiviehdotusta puheessaan tärkeänä: ”Rakennusten osuus koko unionin energiankulutuksesta on 40 prosenttia ja energiaan liittyvistä välittömistä ja välillisistä kasvihuonekaasupäästöistä 36 prosenttia”.

Ohisalo muistutti, että paluuta Ukrainan sotaa edeltäneeseen tilanteeseen ei enää ole. Energiankäyttömme on murroksessa ja fossiilisista polttoaineista tullaan siirtymään pysyvästi uusiutuvaan – ja sota Euroopassa on vain kiihdyttänyt ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnan takia välttämätöntä työtä. ”Tässä työssä rakennusten energiankäytön tehostaminen on todella tärkeä tekijä”, Ohisalo sanoi Rakennusten energiaseminaarin kuulijoille.

Lue lisää

Katso kaikki