Miljoonan asennetun lämpöpumpun raja rikki

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry sai ansaitsemansa 20-vuotissyntymäpäivälahjan, kun miljoonan asennetun lämpöpumpun raja täyttyi juuri synttäreiden aikoihin. Lämpöpumpuilla tuotetaan jo 15 prosenttia Suomen lämmitysenergiasta.

Vantaan Heurekassa perinteisesti pidetyssä lämpöpumppuseminaarissa oli tänä vuonna juhlavampi tunnelma. Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry täytti 20 vuotta, ja samalla tuli kuluneeksi 20 vuotta myös Euroopan Lämpöpumppuyhdistyksen EHPAn (European Heat Pump Association) perustamisesta.

Ennen vuosituhannen vaihdetta lämpöpumppuja oli myyty Suomeen vain noin 10 000 kappaletta, kun naapurimaassa Ruotsissa niitä oli jo 300 000 kappaletta. Myös vuotuinen myynti Ruotsissa oli Suomeen verrattuna 10-kertainen, yli 20 000 kappaletta.

SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen huomauttaa, että lämpöpumppuinvestoinnit ovat pääasiassa toteuttaneet kuluttajat investoimalla niihin omia rahojaan tähän mennessä noin viisi miljardia euroa. Niillä tuotetaan vuosittain yli 10 TWh lämpöä eli 15 prosenttia Suomen lämmityksestä.

”Nykyään lämpöpumppuihin investoidaan puolen miljardin euron vuositahdilla. Lämpöpumppuinvestoinnit lienevät Suomen suurin yksittäinen ympäristöteko, ainakin suurin kuluttajien rahoilla tehty”, Hirvonen toteaa.

Lämpöpumppuala voi röyhistää rintaansa myös kansainvälisesti. Asukaslukuun ja talouksiin suhteutettuna Suomi on lämpöpumppujen vuosimyynneissä maailman kolmanneksi paras lämpöpumppumaa Norjan ja Eestin jälkeen.

10 miljardin euron raja rikki

Varovaisetkin visiot näyttävät vuodelle 2030 yli 20 TWh vuodessa lämpöpumpuilla tuotettua lämmitysenergiaa. Tämä merkitsee lämpöpumpputuotantokapasiteetin ja investointien kaksinkertaistamista seuraavalla vuosikymmenellä.

”Lämpöpumppujärjestelmiä myydään 2020-luvulla miljoona kappaletta yhteensä 10 miljardilla eurolla”, visioi Hirvonen.

Asuin- ja palvelurakennusten lisäksi yhä useammassa teollisuusrakennuksessa ja -prosessissa nähdään lämpöpumppuja. Jäähdytyksen yleistyminen lisää lämpöpumppujen kilpailukykyä, tapahtuuhan se hyvin usein samalla laitteella kuin lämmitys.

Lämpöpumput yleistyvät myös kauko- ja aluelämmön ja -kylmän tuotannossa, kun lämmitystä sähköistetään ja kaikenlaisesta polttamisesta pyritään eroon.  Lämpöpumppujen rooli onkin merkittävä lämmön varastointijärjestelmissä sekä kulutuspään kysyntäjoustoissa sekä tehohuippujen hallintajärjestelmissä, onhan lämpöpumppu ainutlaatuinen siltateknologia lämmön ja sähkön välillä.

Jätä kommentti

*

*