Mikä jarruttaa energiatehokkuustoimenpiteitä taloyhtiöissä?

Moni taloyhtiö pohtii, mistä saada rahat tarvittaviin korjauksiin. Energiatehokkuuden parantaminen korjaushankkeen yhteydessä voi parantaa taloyhtiön mahdollisuuksia saada rahoitusta vaikkapa putkiremontille.

Kuva: Shutterstock

Uudet rahoitusvaihtoehdot eivät ole vielä tuttuja kaikille lainanhakijoille. Tiedot ilmenevät Isännöintiliiton Energiabarometrista 2024.

Taloyhtiöiden energiatehokkuutta ja päästöttömyyttä parantaville hankkeille on nykyisin saatavilla pankeista niin sanottua vihreää taloyhtiölainaa sekä EIR-takausta*, mutta nämä vaihtoehdot ovat vielä huonosti tunnettuja. Asiaa sekoittaa myös se, että osa pankeista tarjoaa EIR-takauksia ensisijaisesti vain yrityksille, kerrotaan LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n tiedotteessa.

EIR-takaukset on saatavilla pankkien kautta ja ne ovat osa EU-Invest lainantakausohjelmaa, tarkoituksena on vauhdittaa muun muassa taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantavia investointeja.

Mikä jarruttaa energiatehokkuustoimenpiteitä taloyhtiöissä? Kuvio: Insännöintiliitto

– Vihreät lainat ovat taloyhtiöille yksi potentiaalinen vaihtoehto, joten omasta pankista kannattaa kysyä, olisiko sellaista tai EIR-takausta mahdollista saada taloyhtiölle, vinkkaa Isännöintiliiton tietoasiatuntija Olli Rekonen tiedotteessa.

– Näiden lainojen kiinnostava puoli taloyhtiön näkökulmasta on, että lainaehdot voivat olla tavanomaista taloyhtiölainaa edullisemmat tai rahoituksen saatavuus voi olla tavallista helpompaa. Ehtona sille, että taloyhtiö voi saada tällaista rahoitusta, on usein se, että rahoitettava hanke parantaa energiatehokkuutta. Vihreän lainan marginaali voi olla tavallista taloyhtiölainaa alempi, esimerkiksi -0,25 prosenttiyksikköä.

Barometrin mukaan lähes 40 prosentissa taloyhtiöistä suunnitellaan energiatehokuuden parantamista. Remonttien toteutusta jarruttavat muun muassa korkeat kustannukset (75 %) sekä energia- ja avustuspolitiikan lyhytjänteisyys (32 %). Lähes 80 prosenttia vastaajista arvioi, että avustusten merkitys energiatehokkuushankkeiden toteuttamiseksi kasvaa.

Lue lisää

Katso kaikki