Metsä Fibre ja Linde allekirjoittivat esisopimuksen Kemin biotuotetehtaalle rakennettavasta happilaitoksesta

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ja Linde ovat tehneet esisopimuksen Kemiin suunnitteilla olevan biotuotetehtaan happilaitoksesta.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ja Linde ovat tehneet esisopimuksen Kemiin suunnitteilla olevan biotuotetehtaan happilaitoksesta.

Esisopimus kattaa biotuotetehtaalle rakennettavan happilaitoksen sekä laitoksen operoinnin ja kunnossapidon. Laitoksesta tulisi yksi maailman suurimmista VPSA-tekniikkaan (Vacuum Pressure Swing Adsorption) perustuvista happilaitoksista.

Laitos on pitkälle automatisoitu, energiatehokas ja mukautuu hyvin pääprosessin muuttuviin tarpeisiin. Laitosta ohjataan ja valvotaan Ruotsin Avestassa sijaitsevasta Linden etäohjauskeskuksesta.

– Olemme tehneet Linden kanssa pitkään yhteistyötä ja luotamme heidän tekniikkaansa. Meillä on hyviä kokemuksia Linden tehokkaasta ja toimitusvarmasta VPSA-tekniikasta ja hapentoimituksesta Äänekosken biotuotetehtaallamme. Happi on keskeinen kemikaali selluntuotannossa ja sen keskeytymätön saatavuus on ensisijaisen tärkeää niin tuotantoprosessille, tuotelaadulle kuin toiminnan turvallisuudelle, kertoo Metsä Fibren projektijohtaja Jari-Pekka Johansson.

– Olemme ylpeitä siitä, että Metsä Fibre on valinnut meidät kumppanikseen tässä hankkeessa ja odotamme menestyksekkään yhteistyön jatkuvan. Paikan päällä tehdasalueella tuotettu happi on tehokkaimpia tapoja toimittaa suuria määriä kaasua teollisille prosesseille. Meidän ratkaisumme täyttää myös Kemin biotuotetehtaan vaativat ympäristö-, materiaali- ja energiatehokkuustavoitteet, sanoo Marika Kärki, Linden On-site asiakkuuspäällikkö.

Mahdollisen biotuotetehdasinvestoinnin arvo on kokonaisuudessaan noin 1,5 miljardia euroa ja tehdas tuottaisi vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä monia muita biotuotteita. Suunniteltu biotuotetehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita ja sen sähköomavaraisuus olisi 250 prosenttia.

Metsä Fibre on maailman johtavia biotuotteiden ja -energian tuottajia.

– Olemme asettaneet Kemin biotuotetehtaalle korkeat ympäristö-, materiaali- ja energiatehokkuustavoitteet. Tämän vuoksi odotamme myös kumppaneidemme toimittavan teknisesti luotettavimmat ratkaisut ja tuntevan tuotantovaatimuksemme. Linde on alansa johtava yritys, joka keskittyy parantamaan asiakkaidensa suorituskykyä vastuullisesti, Johansson sanoo.

Kemin biotuotetehdashanke etenee suunnitelmien mukaisesti. Laitehankintojen lisäksi hankkeessa edistetään tällä hetkellä muun muassa ympäristölupaprosessia, rahoitusneuvotteluita ja uuden tehtaan tarvitsemaa logistiikkaa.

Hankkeen toteutussuunnittelu aloitettiin elokuun alussa. Valmius tehdä lopullinen investointipäätös biotuotetehtaasta arvioidaan saavutettavan aikaisintaan loppuvuonna 2020 ympäristölupaprosessin valmistuessa ja muiden edellytysten täyttyessä.

Lue lisää

Katso kaikki