Metron päälle rakentui Lyyran kortteli

Olen matkustanut metrolla Helsingin Hakaniemen metroaseman läpi lukemattomia kertoja kohti Itä-Helsinkiä, jossa olen asunut jo parikymmentä vuotta. Viime vuosina olen metroillut Hakaniemessä samalla työmaan ali ja kuunnellut tyytyväisenä musiikkia tai äänikirjaa. Mistään ei metron sisällä nimittäin ole voinut päätellä, että yläpuolellani puretaan Kallion vanhoja virastotaloja ja rakennetaan tilalle uutta Lyyran korttelia. 

Metron sähköt ja tekniset tilat olivat käytössä koko Lyyran työmaan ajan. Rakennustyöt eivät saaneet aiheuttaa metroliikenteeseen häiriöitä tai katkoja. Haastattelin tänään ilmestyneen Talotekniikka-lehden 2/24 kansijuttuun Lyyran vastaavaa lvi-suunnittelijaa, Markus Tuovista. Hän kertoi, että hankkeessa käytettiin lähes sata tuntia metroaseman ja sitä tukevien tilojen järjestelmien tutkimiseen. Oli pohdittava, miten metron järjestelmät saadaan virastotalojen purkamisen jälkeen toimimaan, miten tekniikka toimii työmaan ajan, ja miten metron tekniikka saadaan integroitua uusiin taloihin. 

Talotekniikka-lehden 2/24 kannessa näet Tuovisen Lyyran hotellipuolen ravintolatilassa. Tuolloin työmaa oli vielä käynnissä. Tilan tekniikassa on huomioitu se, että ikkunapintaa on saatu tilaan mahdollisimman paljon – näköalat avautuvat Töölönlahdelle ja Hakaniemen yli.

Lyyra oli minulle jo valmiiksi tuttu kohde. RIL ry jakaa vuosittaisen palkinnon rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, ja sain kilpailun tuomariston jäsenenä tutustua toinen toistaan hienompiin ehdokkaisiin. Yksi niistä oli juuri Lyyra, joka ylsi kilpailussa lopulta jaetulle kakkossijalle ja voitti myös BIM Awards Suomi 2023 -kilpailun. 

Talotekniikka-lehden 2/24 teemana on suunnittelu ja tietomallinnus. Jos Lyyran talotekniikka, sen suunnittelu ja tietomallintaminen alkoi kiinnostaa, käännä sivuja kohti lehden teemaosiota. Samasta osiosta löydät myös muita teemaan liittyviä juttuja: käsittelemme esimerkiksi laskennallista suunnittelua ja Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelman tietomallinnusta. Kiinnostavia lukuhetkiä!

Lue lisää

Katso kaikki