Messukeskuksen aurinkovoimala avautuu

Messukeskus Helsinki ja Helen Oy avaavat Helsingin suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan Messukeskuksen hallikatoilla.


Messukeskus Helsinki ja Helen Oy avaavat Helsingin suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan Messukeskuksen hallikatoilla. Aurinkovoimala käynnistetään elo–syyskuun vaihteessa 2019. Samaan aikaan käynnistyy laajennusosankin rakentaminen viereisille katoille.

Aurinkovoimala lisää Messukeskuksen energiatehokkuutta ja vahvistaa aurinkovoiman osuutta myös Helenin sähköntuotannossa. Voimalan 1589 aurinkopaneelia on asennettu kesän 2019 aikana Messukeskuksen hallien neljä ja viisi katoille.

Niiden arvioitu vuosituotanto on alkuvaiheessa 445 MWh, mikä vastaa yli kahdensadan kerrostalokaksion vuosikulutusta. Vuoden loppuun mennessä paneeleja asennetaan vielä noin 300 kappaletta lisää.

Laajennuksen valmistuttua aurinkovoimalan vuosituotto kasvaa yli 530 megawattituntiin. Helen vuokraa Messukeskuksen aurinkovoimalan paneeleita asiakkailleen suositulla nimikkopaneeli-periaatteella.

”Messukeskuksen aurinkopaneeleista on vuokrattu jo lähes kaksi kolmasosaa. Helenin kehittämä nimikkopaneeli-konsepti on vaivaton keino alkaa aurinkoenergian tuottajaksi: vuokraamalla aurinkopaneelin jokainen voi käyttää uusiutuvaa aurinkoenergiaa”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Riku Kuikka Helenistä.

Helen vuokraa Messukeskuksen paneeleita asiakkailleen 4,40 euron kuukausihintaan, ja nimikkopaneelin tuottama sähkö hyvitetään sähkölaskussa. Nimikkopaneelivoimaloiden sähköntuotanto lähestyy kahden megawatin tehoa.

Helenin aiemmat nimikkopaneelivoimalat sijaitsevat Kivikossa ja Suvilahdessa.

Messukeskuksesta hiilineutraali vuosikymmenessä

”Ympäristötyömme tavoitteena on olla 110-prosenttisesti hiilineutraali tapahtumatalo vuonna 2029. Pyrimme tavoitetta kohti vähentämällä energiankäyttöä, kasvattamalla uusiutuvan energian osuutta ja hyödyntämällä hiilineutraaleja vaihtoehtoja”, sanoo Suomen Messut Osuuskunnan toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

”Aurinkovoimalan myötä uusiutuvan energian osuus kasvaa ja tilojemme jäähdytystarve pienenee, sillä aurinkopaneeleilla on myös varjostava vaikutus.”

Messukeskus liittyi viime syksynä Helsingin kaupungin ja elinkeinoelämän Ilmastokumppanit-verkostoon, jonka tavoitteena on hiilineutraali Helsinki. Messukeskuksen ympäristötyöhön kuuluu 99-prosenttinen jätteiden hyötykäyttö ja uusimman talotekniikan hyödyntäminen, esimerkiksi maalämmön, kaukojäähdytyksen, lämmön talteenoton ja led-teknologian käyttö.

Lisäksi Messukeskus on vähentänyt kertakäyttötuotteiden käyttöä, lisännyt merkittävästi sähköautoilijoiden palveluja sekä puolittanut vedenkulutuksensa kuluvan vuosikymmenen aikana.

Lue lisää

Katso kaikki