Matinkylän lukion työmaalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä – Maalämpö otettiin käyttöön jo rakennusaikana

Matinkylän lukio. Kuva: SRV

Espoon Matinkylän lukio ja liikuntahalli ovat rakentumassa kauppakeskus Ison Omenan länsipuolelle. Rakennusaikaisten päästöjen vähentämiseksi hankkeessa on syksyllä otettu käyttöön Raksystems Climate Solutions Oy:n uusi Geolo-ratkaisukokonaisuus. Se mahdollistaa hankkeelle suunnitellun maalämpöenergian hyödyntämisen uuden suojatun teknologian avulla turvallisesti jo rakennusvaiheessa sekä laadukkaan olosuhdehallinnan, kertoo SRV tiedotteessaan.

Viisikerroksisen uudisrakennuksen laajuus on noin 11 000 bruttoneliömetriä, ja rakennettava lukiokokonaisuus sisältää oppimisympäristöjen lisäksi kilpailutoiminnan mahdollistavan liikuntahallin. Lukion rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2021, ja uudisrakennus valmistuu loppuvuodesta 2023. Geolo-ratkaisu otettiin työmaalla käyttöön syyskuussa.

Rakennuksen pääasialliseksi lämmitysmuodoksi valitun maalämmön kaivojen poraus käynnistettiin työmaalla jo alkukesän aikana, jotta uusiutuvaa energiaa voitaisiin hyödyntää työmaalla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Geolo-energia-aseman avulla valmiiksi poratut maalämpökaivot saatiin työmaan käyttöön syyskuussa, ja nyt ne palvelevat työmaata koko rakentamisen ajan. Ratkaisu on erillinen ja tuodaan kohteeseen rakentamisen ajaksi, joten kiinteistöön jäävä tekniikka on loppukäyttäjälle uutta ja maalämpökentän toimivuus suunnitellun elinkaaren ajaksi varmennettu.

Maalämpöä hyödyntävä uusi energiaratkaisu mahdollistaa myös ympärivuotisen olosuhteiden optimoinnin: kesällä kohdetta viilennettäessä hukkalämpöä hyödynnetään lataamalla kaivokenttää lämpöenergialla. Tämä avaa uuden mahdollisuuden tehokkaampaan tuotantoon sekä takaa asennettaville materiaaleille ja rakenteille tasaisesti oikeat olosuhteet ympäri vuoden.

Geolo-ratkaisun ja maalämmön avulla saavutetaan merkittävät hiilidioksidisäästöt. Matinkylän lukion CO2-päästösäästöt verrattuna fossiilisen polttoaineen käyttöön vastaavat noin 5,5 prosentin pudotusta kiinteistön elinkaaripäästöissä.

− Maalämmön toimivaan rakennusaikaiseen käyttöön on yritetty kehittää teknologiaa jo kymmeniä vuosia, mutta vasta Geolo teki sen mahdolliseksi. Avoimella yhteistyöllä SRV:n kanssa otamme merkittävän uuden askeleen rakennusaikaisten CO2-päästöjen vähentämisessä ja sitä kautta ilmastonmuutoksen torjunnassa, toteaa Raksystems Climate Solutions Oy:n toimitusjohtaja Janne Vanhanen tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki