Mäkelänmäen koulu energiakilpailun voittoon

Energia-asiat kiinnostavat pieniäkin koululaisia. Mäkelänmäen koululaisten voittajatyössä näkyy yhdessä tekemisen meininki.

Tokaluokkalaisten Energiansäästöviikon 20-vuotisjuhlavuoden energiakilpailun voitti Mäkelänmäen koulun 2 C Muuramesta. Alueellisen kilpailun järjesti Jyväskylän Energia -yhtiöt ja Motiva koordinoi kilpailua valtakunnallisesti.

Tokaluokkalaisten Energiansäästöviikko huipentuu kaksivaiheiseen energiakilpailuun, johon tokaluokkalaiset eri puolilla Suomea osallistuvat. Energiayhtiöt lähettävät oman alueensa parhaan työn Motivaan loppukilpailuun. Energiaopetuksen tueksi on käytössä opettajille tarkoitettu Hei, kaikki toimii -materiaali, jonka paikalliset energiayhtiöt lahjoittavat kouluille. Oppilaat saavat myös oman Energiakirjan.

”Yhteistyö koulujen kanssa on aina mukavaa – lapsilta ja nuorilta saamme hienoja ideoita ja oivalluksia sekä tietenkin iloa arkeen. On myös hienoa huomata, miten paljon energia-asiat kiinnostavat pieniäkin koululaisia ja millaisella innolla vaikkapa tällaisia kilpailutöitä tehdään. Fiksun energiankäytön opettelu pienestä pitäen auttaa varmasti myös kestävämmän tulevaisuuden luomisessa”, kertoo Miia Hyvärinen Jyväskylän Energia -yhtiöstä.

Tekemällä oppii

Muuramen koulun voittajatyönä oli toteutettu Energicity-peli, joka on visuaalinen ja moniulotteisesti toteutettu toiminnallinen lautapeli. Energiansäästöviikolla aihetta käsiteltiin joka päivä ympäristöopin tunneilla, joita oli sillä viikolla normaalia enemmän.

Aihetta käsiteltiin Hei kaikki toimii -oppilaan kirjan avulla ja opettajan materiaalin ja monisteiden avulla, voittajaluokan opettaja Heli Lukkarila kertoo.

Oppilaille jäi erityisesti mieleen Tuhlaajan talo, roskien lajittelu ja kierrättäminen ja energian säästämisen keinoina suihkuveden säätäminen ja led- valojen energiaa säästävä ominaisuus.

Alusta saakka pelin pääideana oli päästä ”Juhlataloon” ja kerätä matkan varrelta energiaa säästäviä led-valoja tehtäväkorttien avulla. Koottavan talon kaava etsittiin netistä, mutta kaikki pelin osat ovat oppilaiden tekemiä.

Voittajaluokka saa palkinnoksi luokkaretken Helsinkiin lukuvuoden lopussa. Energiansäästöviikko ja HSL kuljettavat luokan tutustumaan Heurekaan ja Korkeasaareen.

”Tekee mieli pelata erä!”

Kilpailuun osallistuttiin energia-aiheisilla töillä, joita raadin arvioitavaksi tuli seitsemän. Aiheina olivat energian säästäminen, kestävä elämäntapa, ympäristövastuu, kierrätys ja erilaiset energianlähteet ja -muodot. Raadin työ oli vaativa, sillä kaikki työt oli mietitty ja tehty taidokkaasti teeman mukaisesti.

Raatiin kuuluivat kilpailun tukijoiden edustajat: Tanja Poskela Lasten Keskuksesta, Mirva Ilmoniemi HSL:stä ja Taru Vuori Korkeasaaren eläintarhasta sekä Irmeli Mikkonen Motivasta. Useita oppiaineita hyödyntänyttä voittajatyöttä raati kiitteli värikkääksi, monipuoliseksi ja opettavaiseksi.

Motivan koordinoimaa tokaluokkalaisten Energiansäästöviikkoa on vietetty vuodesta 1996 asti. Yritysten ja yhteisöjen Energiansäästöviikko viettää puolestaan 20-vuotisjuhlaa tänä vuonna.

Mäkelänmäen koulun 2C palkitaan ensi viikon tiistaina 31.1. klo 9.30 Mäkelänmäen koululla Muuramessa.

 

Lue lisää

Katso kaikki