Maalämpöpumppuja asennellaan ilman lupia

Kuluneen syksyn aikana Tukesiin on tehty useita ilmiantoja toiminnanharjoittajista, jotka asentavat maalämpöpumppuja ilman asianmukaisia kylmäalan lupia. Tukes muistuttaa, että maalämpöpumpun asennuksessa tulee noudattaa kylmäalan pätevyysvaatimuksia.
Lämpöpumpun, siirtoputkiston ja keruupiirin sisältävä maalämpöjärjestelmä vaatii rakentajiltaan laaja-alaista osaamista, sillä siihen tarvitaan esimerkiksi putkiurakoitsijaa, porausurakoitsijaa, sähköurakoitsijaa ja kylmälaiteliikettä.
Maalämpöpumpussa on F-kaasuja sisältävää kylmäainetta. Vaikka lämpöpumpun asennuksessa ei koskettaisi varsinaisesti laitteen kylmäainepiiriin, pätevyysvaatimukset koskevat myös suljettuja tehdasvalmisteisia yksiköitä.
Lämpöpumpun asennus ja siihen liittyvät sähköasennukset ovat luvanvaraista toimintaa, ja näitä töitä saavat tehdä ainoastaan Tukesin rekisteröimät toiminnanharjoittajat.
Tukesiin on tullut syksyn aikana useita ilmiantoja asennusliikkeistä, jotka tekevät alle 3 kg kylmälaiteliikeluvilla vähintään 3kg kylmälaiteliikkeen töitä. Ilmoitukset ovat koskeneet erityisesti asennusliikkeitä, jotka asentavat maalämpöjärjestelmiä.
Maalämpöpumppu sisältää useasti enemmän kuin 3kg kylmäainetta. Jotta vähintään 3kg kylmäainetta sisältäviä laitteita voisi huoltaa tai asentaa, täytyy asentajalla olla vähintään 3kg asentajan pätevyys.  Lisäksi asennusliikkeellä tulee olla kylmälaiteliiketodistus samalle toiminta-alalle.

Asennusliikkeen opastettava asiakasta
Lämpöpumppu tuo säästöä lämmityskustannuksiin vain, jos se on asennettu sekä mitoitettu ammattitaitoisesti ja laitetta huolletaan säännöllisesti. Lämpöpumppu vaatii myös huoltoa, joten kun sama yritys asentaa lämpöpumpun ja huoltaa sitä myös jatkossa, vastuu laitteen oikeasta toiminnasta ja asennuksesta on selkeästi asennusliikkeellä.
Asennusliikkeen tulee opastaa asiakasta laitteen käytössä ja auttaa ongelmatilanteissa. Lämpöpumppujen käyttöikä on 10–25 vuotta, joten varaosien ja huollon saatavuus myös tulevaisuudessa kannattaa varmistaa.

Kylmäalan pätevyysrekisteri
Jokaisen kylmäaineiden kanssa töitä tekevän asentajan tulee kuulua Tukesin ylläpitämään kylmäalan pätevyysrekisteriin. Lisäksi asennusliikkeellä tulee olla Tukesin myöntämä kylmälaiteliiketodistus.
Tukesin kylmäalan rekisterissä on tällä hetkellä 4000 yritystä ja 14.000 pätevää henkilöä. Toiminnanharjoittajarekisteristä löytyy yrityksen toimintaoikeus sekä vastuuhenkilön nimi. Kylmäalan pätevyysrekisteristä löytyvät kylmäalan henkilöpätevyydet sekä myönnetyt pätevyysluokat.
Jos asennusliike, jolla ei ole riittävää kylmäpätevyyttä, asentaa lämpöpumpun rikkoo hän valtioneuvoston asetusta 452/2009 sekä ympäristönsuojelulakia 527/2014.
Asetuksen rikkomisesta voidaan ympäristönsuojelulain mukaisesti tuomita toimintakieltoon tai sakkoihin. Tukes voi myös päätöksellään peruuttaa pätevyystodistuksen, jos toiminnanharjoittaja tai henkilö ei enää täytä pätevyysvaatimuksia tai toiminta ei ole pätevyysvaatimusten mukaista.

Kylmäalan pätevyysrekisteriin voi tutustua täällä.

Kommentit

  Janne
  12.11.2014 17:44

  Mitään oikeaa järjellistä selitystä ei ole miksi asentaja tarvitsee kylmäluvat, tukes on vain turha rahan kerääjä. Siinä olisi hyvä säästö kohde, puolet tukesin työntekijöistä pihalle. Kateelliset kylmäkallet käräyttelee kun ei töitä riitä.

  puupää
  13.11.2014 15:21

  Janne hyvä olet oikeassa lisään vielä eihän maalämpökonetta asennettaessa kosketa kylmäainepuoleen ollenkaan kun tehdää muut putki kytkennät vain.
  Mikäli kylmäaine puoleen joutuu kajoamaan se on jo maalämpökonevalmistajan valtuutettujen liikkeiden tehtäva. Asentaja osaa neuvoa käyttö paneelista säätötyät olman kylmäpuolen pätevyytä oikein mainiosti. Tukesit turunteille.

  Oikea kylmämies
  28.1.2016 00:12

  Puupää voi kun tietäisit... Maalämpöpumppua ei todellakaan säädetä kunnolla jos ei kylmätekniikasta tajua tuon taivaallista... Olen ollut lukuisien maalämpöjen äärellä joissa säädöt aivan päin prinkkalaa...
  Lukuisat putkiasentajat ehkä hieman säätävät lämpötiloja, mutta se ei ole mikään maalämmön säätö. Sitä kutsutaan käytöksi mikä onnistuu käytönopastuksen jälkeen asiakkaaltakin.
  Osaan minäkin sähköjohtoa vetää, mutta en ylitä s3 lupiani.

  Tottakai se luo kilpailua jos asennus liikkeitä on enemmän ja se ei todellakaan ole huono asia kuluttajan näkökulmasta.

  Mutta jos minä ostaisin mahdollisesti talon tai auton jälkeen elämäni kolmanneksi kalleimman ostoksen, pitäisin huolen että asennusliike tietää mitä tekee.
  Varsinkin koska sen ammattitaitoisen ja oikein säädetyn laitteiston saa samaan hintaan.

  Suosittelen tarkastamaan löytyykö yritykseltä ollenkaan kylmälupia ja ovatko e3 (alle 3kg) vai y3 (yli 3kg) kylmäaine luvat.
  Sillä alle kolmen kilon luvat saa pienellä kurssilla, jossa ei todellakaan opi kylmätekniikkaa.

  pistä lapset asialle jne
  26.6.2016 13:00

  kaksi kertaa olen ns ammatti miehen tilannut. Eipä nuilla perus asentajilla tunnu olevan mitään käsitystä tulistuksen säädöstä. Kuulemma suunnittelijoiden hommaa sellanen. Joka tapauksessa jos haluaa pumppunsa säätöön joutuu joko vaatimalla vaatimaan, että paikalle ei tule kylmä asentaja vaan kylmä suunnittelija. Tai sitten opettelee vaan itse tekemään homman. Eli ihan huuhaata koko pätevyys paperi pelleily.

  Repomies
  16.7.2018 10:11

  Aivan valtaosa kuluttajakäyttöön myytävistä maalämpöpumpuista on alle 3kg kylmäainetta sisältäviä ja rinnastuvat lähinnä jääkaappeihin, erona sähkökytkentä johon tarvitaan ammattilainen. Kylmäpiiriin ei asennuksessa kosketa ja paisuntaventtiiliä ei säädetä, koska se on joko säädetty tehtaalla (TEV) tai mallia elektroninen (EEV), jolloin se on pumpun ohjelmiston ohjaama. Tukesille tehdyt valitukset kertovat karua kieltä siitä miten kylmäasennusluvilla varustetut yritykset yrittävät pitää kynsin hampain kiinni asennuskartellistaan. Jos Tukes lähtee tuohon vedätykseen mukaan, on aihetta kannella vuorostaan Tukesista EU:n suuntaan - Tukes rajoittaa kilpailua. Ei ole missään muualla EU:ssa tarpeen kylmälaiteasentajien asennella tavallisia valmiiksi suunniteltuja ja säädettyjä kompakteja maalämpöpumppuja. Isot kustomoidut laitokset sitten erikseen.

Jätä kommentti

*

*