Maakuntakeskuksille kaavaillaan keskeistä roolia kuluttajien energianeuvonnassa
Kuluttajat kaipaavat tietoa energia-asioista, mutta kokevat luotettavan ja puolueettoman tiedon löytämisen ongelmaksi. Työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran rahoittamassa hankekokonaisuudessa on testattu erilaisia neuvontakonsepteja, joiden pohjalta Suomeen on tarkoitus luoda koordinoitu energianeuvonnan järjestelmä. Maakuntakeskuksia kannustetaan käynnistämään alueellista toimintaa yhdessä maakuntaliittojen, paikallisten ja alueellisten osaajien sekä vakiintuneiden energianeuvonnan valtakunnallisten toimijoiden kanssa.
Kuluttajien energianeuvontajärjestelmän vaiheita ja tulevaisuuden palvelumuotoja esiteltiin torstaina 24.11.2011 Helsingissä järjestetyssä Energianeuvonnan vuosipäivässä. Suunnitteilla on toimintamalli, jossa neuvontaa tarjotaan internetissä, sähköpostitse ja puhelimitse sekä erilaisissa tilaisuuksissa. Palvelua pitää saada vaivattomasti ja mielellään paikalliset olosuhteet huomioiden.
Tavoitteena on, että maakuntien keskuskaupungit ottaisivat keskeisen roolin koko maakunnan alueella.
– Monet maakuntakeskukset ovat olleet pilotoinnissa mukana suoraan tai välillisesti. Lisäksi lähes kaikki maakuntakeskukset ovat liittyneet kuntien energiatehokkuussopimukseen, jossa ne ovat sitoutuneet energiansäästöön ja uusiutuvan energian käytön edistämiseen liittyvän tiedon välittämiseen myös kuntalaisille ja yhteisöille, neuvotteleva virkamies Erkki Eskola työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.
Palvelun tuottamiseen maakunnissa on erilaisia vaihtoehtoja. Tavoitteena on saada keskeiset alueelliset ja paikalliset osaajat osaksi neuvontapalveluja. Myös hyväksi todettuja energianeuvontaa tarjoavia valtakunnallisia toimijoita kannattaa hyödyntää palvelun toteutuksessa.
– Energianeuvontaa on tarkoitus kehittää siten, että järjestelmä koordinoidaan muiden neuvontapalvelujen, kuten rakennusten korjausneuvonnan, liikkumisen ohjauksen neuvonnan ja maatilojen energiaohjelman sekä energiayhtiöiden tarjoaman neuvonnan kanssa, yksikön päällikkö Päivi Laitila Motiva Oy:stä toteaa.
Koordinoitu energianeuvonta pyritään käynnistämään jo ensi vuoden alkupuolella niissä maakunnissa, joissa on kokemusta ja hyvät valmiudet neuvontapalvelun nopeaan aloitukseen. Työ- ja elinkeinoministeriö on varautunut rahoittamaan neuvonnan koordinointia, valtakunnallisia toimia ja alueellista toimintaa yhteensä noin miljoonalla eurolla vuosittain, mikäli valtion budjettien määrärahat sen sallivat. Myös EU:n rakennerahastorahojen käyttömahdollisuuksia neuvontatoimintaan selvitetään.