Maailmanlaajuinen komponenttipula vaivaa yhä myös kylmäalaa

Kuva: Kapina Oy

Energian hinnan nousu on kasvattanut lämpöpumppujen kysyntää. Samaan aikaan koronaepidemian väistyminen on vauhdittanut investointeja ja huoltotoimintaa kaikkialla maailmassa. Globaali komponenttipula ja merikonttien puute on johtanut siihen, että toimitusajat ovat edelleen poikkeuksellisen pitkiä, kertoo Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry (SKLL) tiedotteessaan.

Tämä vuosi on jatkunut ja näyttää päättyvänkin poikkeuksellisissa oloissa sekä koronaepidemian että Ukrainan tilanteen vuoksi. Kevään aikana myös energian hinta nousi huippulukemiin, eikä helpotusta ole odotettavissa ainakaan vielä ensi talvena, sillä sähkön tuonti Venäjältä on keskeytynyt. SKLL:n tiedotteen mukaan energian hinnan noususta johtuen myös lämpöpumppujen kysyntä on kasvanut reippaasti. Vaikka tuotantolaitokset toimivat täysillä, ei tarjonta pysty tyydyttämään kysyntää.

Pandemian hiipuminen on vauhdittanut investointeja sekä huoltotoimintaa samaan aikaan kaikkialla maailmassa. Koronaepidemian aikana komponentteja ja laitteita valmistavia tehtaita oli suljettuina eikä tavara liikkunut maailmalla. Tällöin varastoja käytettiin loppuun. Korona-aikana myös paljon huoltotöitä siirtyi ja syntyi kunnostusvelkaa. Nyt kun tätä syntynyttä velkaa puretaan, lisää se osaltaan kysyntää.

− Etenkin kylmäjärjestelmien ohjaukseen ja säätöön tarvittavasta elektroniikasta ja komponenteista on pulaa – kuten niin monella muullakin alalla autoista kodinkoneisiin. Joissakin tapauksissa on purettu jopa valmiita laitteita, jotta tarvittavat komponentit saadaan johonkin toiseen kohteeseen, sanoo Suomen Kylmäliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Pauli Tarna tiedotteessa.

Viimeisenä tulppana kanavassa on jo vuonna 2020 alkanut merikonttien puute, jonka odotetaan jatkuvan ainakin tämän vuoden loppuun asti.

− Pandemian suurin vitsaus kylmäalan kannalta liittyy juuri tähän maailmankaupan logistiikkaongelmaan. Tavaroita ei ole saatavilla, ja kontit ovat väärässä satamassa. Uusia hankkeita olisi tarjolla, mutta niiden aloittaminen voi lykkääntyä, kun kukaan ei osaa sanoa, mikä on tilanne vaikkapa ensi syksynä.

SKLL:n mukaan kaikki edellä mainittu on yhdessä johtanut siihen, että toimitusajat voivat olla jopa puolesta vuodesta vuoden mittaisia aiemman muutaman viikon tai kuukauden sijaan. Tavarantoimittajat eivät välttämättä anna lainkaan toimitusaikoja tai lupaavat toimituksen vasta pitkälle ensi vuoteen. Tämän seurauksena on ollut myös hintojen korotuksia kaikissa tuoteryhmissä. Myös korkeaksi kohonnut inflaatio on nostanut hintoja. Tämä näkyy nyt muun muassa siten, etteivät toimittajat anna edes hintaa, vaan se määrätään, kun tavara on valmis.

Lue lisää

Katso kaikki