LVI-tukkumyynti kasvussa vuoden toisella kvartaalilla

LVI-alan tukkumyynti oli hyvässä vedossa vuoden 2021 toisella kvartaalilla, mutta raaka-aineiden korkea hinta ja toimitusvaikeudet sumentavat ja synkentävät muutoin hyviä näkymiä.

Vuosi 2021 alkoi maltillisesti ja vuoden ensimmäinen kvartaali olikin hieman edellisvuoden vastaavaa jaksoa jäljessä. Positiivisia merkkejä oli kuitenkin jo keväällä näkyvissä ja Q2 olikin jo 11 prosenttia edellisvuoden Q2-jaksoa edellä.

– Kasvu Q2-jaksolla on ollut vahvaa sekä vesi- ja lämmityssektorissa että ilmanvaihdossa. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan yksiselitteinen, toteaa toimitusjohtaja Ilkka Salo Talotekninen teollisuus ja kauppa (Talteka) ry:stä. – Sinänsä kasvulukuna 11 prosentti on hurja, mutta kasvu tuskin jatkuu näin voimakkaana.

Myös rakentamisen uudistuotanto kääntyi kasvuun toukokuussa asuntorakentamisen ollessa veturina. Rakennuslupien määrä kasvoi myös muussa kuin asuinrakentamisessa. Kaiken kaikkiaan ensimmäisellä vuosipuoliskolla on LVI-tukkumyynnissä lähes neljä prosenttia kasvua vuoteen 2020 nähden.

Salo kuitenkin korostaa, että kasvu ei ole kuitenkaan tasaista alueellisesti eikä rakennustyypeittäin. Lisäksi raaka-aineiden hintojen nousu ja ongelmat toimitusajoissa vaikuttavat markkinoilla. Toteutuneita lukuja sekä loppuvuotta onkin syytä arvioida myös tätä taustaa vasten.

– Nyt tilanne näyttää hyvältä. Rakentamisen suhdanne-ennusteet ovat olleet liian pessimistisiä.

– Mutta sitten on vähän mystisempiä juttuja. Kun keskustelee raaka-aineiden hinnoista ja toimitusajoista, niin niihin liittyy kysymysmerkkejä, minkä vuoksi emme voi vetää johtopäätöksiä kolmannesta kvartaalista vain vetämällä viivoittimella viivaa ensimmäisestä ja toisesta kvartaalista kohti loppuvuotta.

Salo huomauttaa, että toiselle kvartaalilla lukuihin saatettiin ladata vähän ennakkoa ja sen vuoksi loppuvuodesta voi tulla vähän rekyyliä. Eli ei ole aivan yksiselitteistä, että sama vauhti jatkuisi vuoden loppuun saakka.

– Joka tapauksessa talouden yleisen vireen, lupakehityksen ja uusien aloitusten perusteella näkymät koko vuoden osalta ovat nyt myönteiset. Kasvuprosenttia on kuitenkin vielä vaikea ennakoida koko vuoden osalta.

Raaka-aineiden hinnat ja saatavuus murheena

Salon mukaan metallisten raaka-aineiden hinnat ovat yhä huomattavan korkealla tasolla ja nousua lienee edelleen tulossa, mutta nousu tuskin jatkuu samoilla prosenttiluvuilla kuin tähän saakka. Myös raaka-aineiden sekä komponenttien toimitusajat ovat hurjia.

– Eli tämäkin vääristää tilastoja ja vaikuttaa ennustettavuuteen, kun tarjontaa ja kysyntää piisaa, mutta töitä ei ehkä pystytä tekemään samaan tahtiin edellä mainitusta syystä, Salo täsmentää.

– Onhan tämä ihan poikkeuksellista ja jollain lailla se vaikuttaa väkisinkin alan toimintaan. Missä määrin se sitten vaikuttaa, on meidän mahdotonta ennustaa. Emme elä tämänkään asian suhteen vielä normaalitilanteessa, vaan tämä on asia, jonka kanssa joudumme yhä ponnistelemaan.

Salo kuitenkin huomauttaa, että kaiken kaikkiaan se mitä pelättiin ja millaisia uhkakuvia joskus maalailtiin, ei ole toteutunut.

– Paljon pahempaa odotimme, ja siihenhän nämä raaka-aineiden saatavuusongelmat pohjaavatkin: oletettiin, ettei tuotteille olisi kysyntää ja tuotanto ajettiin alas. Ja sen palauttaminen ennalleen vie oman aikansa.

Lue lisää

Katso kaikki