LVI-tukkumyynnin kasvun kulmakerroin on taittunut

Kuva: Talotekninen teollisuus ja kauppa ry

LVI-tukkumyynnin kolmas kvartaali oli edelleen positiivinen, mutta kasvun kulmakerroin on selvästi taittunut. Q3/2022 oli 10,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa edellä, kerrotaan Taltekan toimialatiedotteessa.

Rakentaminen on kääntynyt kesällä laskuun, ja Rakennusteollisuus RT ry ennustaa ensi vuodelle parin prosentin laskua. Kuluttajien luottamus on ennätyksellisen alhaalla. Suurempaa romahdusta ei kuitenkaan odoteta, ja jo aloitetut sekä uudet kohteet pitävät tämän vuoden plussalla.

Talotekniikka tulee pienellä viiveellä, ja kolmannen kvartaalin perusteella voidaan koko vuoden olettaa päätyvän selkeästi positiivisena, Taltekan tiedotteessa sanotaan. Myönteisenä asiana on odotettu korjausrakentamisen kasvu, joka sekin on etenkin talotekniikkasektorille hyvä asia. Tänä vuonna korjausrakentaminen kasvaa noin 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2 prosenttia, ennakoi Rakennusteollisuus. 

Koronan aiheuttama notkahdus taloudessa jäi lyhyeksi, mutta materiaalien ja komponenttien huono saatavuus ja yleinen kustannusten nousu näkyvät edelleen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on lisännyt näitä haittoja ja tuo uutena energiakriisin ja siihen liittyvät epävarmuustekijät.

Ennusteet perustuvat tämän hetken näkemyksiin, mutta Taltekan mukaan yllätyksiä voi olla kulman takana. Energian hinnannousu lisää toisaalta energiatehokkuusparannusten taloudellista kannattavuutta ja lisää halukkuutta järjestelmien uusimiseen. Korkeat korot, ennusteet taantumasta ja yleinen epävarmuus tulevasta taas jarruttavat investointeja. Ilmapiiri on hyvin odottava ja epävarma.

Lue lisää

Katso kaikki