LVI-tukkumyynnin alkuvuosi varovainen – kasvun merkkejä kuitenkin näkyvissä

Vuoden ensimmäisen kvartaalin LVI-tukkumyynti ei yltänyt viime vuoden tasolle. Miinusmerkkisestä alusta huolimatta voi vuodesta tulla erittäin hyvä – mikäli koronapandemia on pysyvästi hiipumassa.

Talotekniikka-lehti

Taltekan (Talotekninen teollisuus ja kauppa ry) toimialatiedotteen mukaan tämän vuoden LVI-tukkumyynnin ensimmäinen neljännes oli 4,1 prosenttia alempi kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2020. Tulosta arvioitaessa on huomattava, että vuoden 2020 Q1:n myynnin kasvu oli hyvin vahva, lähes 7 prosenttia sitä edeltäneeseen kvartaaliin nähden.

 

 

Talotekniikka-ala on tähän saakka selvinnyt korona-ajasta suhteellisen pienin kolhuin. Toimistoja rakennetaan edelleen ainakin kasvaville alueille. Mielenkiintoista on tosin nähdä, miten korona-ajalla opitut etätyökäytännöt näkyvät toimistotilan tarpeessa.

Myös asuntorakentaminen pysyy hyvällä tasolla, ja kasvanut verkkokauppa lisää varastorakentamisen määrää. Yhtä lailla teollisuudessa on valoa näkyvissä, ja myös julkisen puolen hankkeita on tulossa lisää.

Yleisesti ottaen työmaita on pystytty pitämään melko hyvin auki, mutta aloituksia on myös lykätty. Korjaus- ja kunnostustoimenpiteitä ei kuitenkaan ole tehty odotetussa määrin, vaikka useiden tilojen matalampi käyttöaste olisi antanut tähän hyvän tilaisuuden. Tämä näkyy etenkin lämpö- ja vesipuolen myyntiluvuissa.

 

 

Jos pandemia nyt on pysyvästi hiipumassa, voi vuodesta tulla erittäin hyvä miinusmerkkisestä alusta huolimatta. Patoutunutta tarvetta uudisrakentamiselle ja korjaamiselle on riittämiin. Lupatilastojen käyrät eivät näytä vieläkään hyviltä, mutta toisaalta lupia ja aloituksia on ”varastossa” odottamassa.

Epävarmuutta tuovat muun muassa tiettyjen materiaalien ja komponenttien pitkät toimitusajat ja poikkeuksellinen kustannuskehitys. Eikä pandemiatilanteen uudelleen paheneminen syksyllä ole täysin poissuljettua, vaikka rokotuskattavuus pienentääkin tätä riskiä.

Kaiken kaikkiaan on liian aikaista ennustaa loppuvuoden tilannetta ja sitä myötä koko vuoden saldoa. Positiivisia merkkejä on kuitenkin näkyvissä.

Lue lisää

Katso kaikki