LVI-teknisten tuotteiden vuositason tukkumyynti nousi hivenen

LVI-teknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo koko viime vuodelta nousi hivenen edellisvuoteen verrattuna: myyntejä kertyi 1 173 miljoonaa eurolla, kun vuoden 2018 saldo tukkumyynneissä oli 1 140 miljoonaa euroa. Nousua oli kolmisen prosenttia.

LVI-teknisten tuotteiden kysyntä oli rakentamisen noususuhdanteen ansiosta hyvällä tasolla koko vuoden 2019 ajan, kunnes viimeisellä kvartaalilla tukkumyyntien arvo notkahti kahdella prosentilla edellisvuoden viimeiseen kvartaaliin nähden. Vuoden 2019 viimeisellä kvartaalilla tukkumyyntien arvo oli 294 miljoonaa euroa, kun se vastaavana ajanjaksona vuonna 2018 oli 300 miljoonaa euroa. Koko vuoden 2019 osalta tukkumyyntien arvo kuitenkin vielä niukasti ylitti edellisvuoden myyntien arvon.

– Asuntorakentaminen on pääkaupunkiseudulla edelleen hyvällä tasolla, mutta muualla Suomessa laskusuunta on selvä. Teollisuuden rakentaminen pysynee tänä vuonna hyvällä tasolla, mutta toimisto- ja liiketilojen uudistuotanto kokonaisuutena laskee. Korjausrakentaminen piristyy ja pienen nosteen siihen todennäköisesti tuo myös hallituksen lanseeraama energiaremonttien tuki, Talteka ry:n toimitusjohtaja Ilkka Salo arvioi.

Kokonaisuutena rakentamisen on useissa suhdannearvioissa ennustettu kuluvana vuonna laskevan. Laskun syvyys voi olla loppuvuoden arvioita loivempaa, mutta suunta on selkeä. Rakentamisessa tehdään paluuta kohti pitkän aikavälin keskiarvoja.

LVI-teknisten tuotteiden myyntejä tilastoi Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry, jonka jäsenyritysten kautta myydään arviolta 70 prosenttia LVI-teknisistä tuotteista Suomessa.

Jätä kommentti

*

*