LVI-suunnittelija – tuo myyttinen, vaarantunut eliölaji

Olen havainnut, että liito-oravalla ja lvi-suunnittelijalla on useita yhtymäkohtia. Usein minusta vaikuttaakin, että lvi-suunnittelija on ihmiseksi naamioitunut liito-orava tai sitten liito-orava on metsän lvi-suunnittelija. En ole vielä saanut selville kummin päin määrittely tarkalleen menisi. 

Liito-oravaa kuvaillaan WWF:n mukaan suomalaismetsien myyttiseksi lajiksi. Yksilöiden lukumäärä on laskenut 90-luvulta asti lisääntyneiden hakkuiden seurauksena. Arviot liito-oravien lukumäärästä vaihtelevat suuresti noin 40 000–280 000 tuhannen yksilön välillä. Lvi-suunnittelijoiden eli toimistojen myyttisten hahmojen tarkka lukumäärä on myös hämärän peitossa. Saatavissa olevien tietojen perusteella kannan koko on kuitenkin vähentynyt vuosittain eläköitymisen ja uusien opiskelijoiden vähäisen määrän vuoksi. Teknologiateollisuuden suhdannekatsauksen mukaan suunnittelu- ja konsultointialan henkilöstömäärä viime vuonna oli 53 100. Tämä oli noin 1 500 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tästä alan kokonaishenkilömäärästä myyttiseksi lvi-suunnittelijaksi on selviytynyt vain hyvin harva, jopa liito-oravapopulaation selkeästi alittava erikoisjoukko.    

Nämä toimistojen erikoisjoukot kohtaavat metsien sukulaissielujensa liito-oravien kaltaista ahdinkoa. Metsissä lvi-suunnittelijan sukulaissielut kärsivät lisääntyneistä hakkuista ja toimistoilla lvi-suunnittelijat nauttivat lisääntyneistä kokousmääristä, joita isoissa hankkeissa saattaa olla viikon jokaiselle työpäivälle vähintään kaksi. Onkin varmasti selvää, että ilman lvi-suunnittelijaa ei osattaisi rakentaa yhtään kohdetta. Eihän muuten tätä myyttistä toimistojen liitelijää kutsuttaisi jokaiseen kokoukseen. Olen vakuuttunut, että Nelonen Media tulee tuottamaan tästä kaikesta jossain vaiheessa nykyistä tarjontaa rankempaa realityä, jossa kahvakuulan tai rynkyn sijasta heiluu hiiri LVI-suunnittelijan vahvassa kädessä.   

Vaarantuneeksi lajiksi luokitellaan Suomessa eliölaji, joka on vaarassa kuolla sukupuuttoon seuraavan sadan vuoden aikana. Liito-orava lukeutuu Suomessa vaarantuneisiin lajeihin. Uhanalaiseksi määritellään laji, jonka populaatioon kohdistuu lopullisen häviämisen vaara. Lvi-suunnittelijaa ei ole vielä luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi, vaikka tämä myyttinen hahmo on henkilökohtaisen arvioni mukaan jo lähes uhanalainen. Toivo ei kuitenkaan ole vielä menetetty. Lvi-suunnittelija, tämä erikoisjoukkojen rautainen ammattilainen, on tottunut niukkuuteen jokapäiväisessä toiminnassaan. Joka hankkeessa on joku osapuoli viestimässä, että aiemmassa hankkeessa samat tavarat mahtuivat puolta pienempään tilaan ja haasteen kohdatessaan myyttinen lvi-suunnittelija tekee taikojaan kuin Copperfield loistovuosinaan. Tämä todistaa sen, että lvi-suunnittelija menestyy myös haastavassa elinympäristössä. Pienetkin teot meidän kaikkien lukijoiden osalta omassa toiminnassamme voisivat siis auttaa jo merkittävästi. Haluammehan että myös lapsenlapsemme voivat nauttia näistä metsien ja toimistojen myyttisistä eliölajeista. 

Kirjoittaja Markus Hyttinen on LVI-suunnittelija, osastopäällikkö ja osakas, Maaskola oy.

Pakina on julkaistu Talotekniikka-lehdessä 3/25.

Lue lisää

Katso kaikki