Lvi-ala kiinnostaa nuoria – hakijamäärä on kasvanut

Kevään yhteishaussa yhä useampi nuori haki lvi-alan ammatilliseen koulutukseen.

Kuva: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.

Viime vuosina muiden tekniikan alojen tapaan myös LVI-alan vetovoima on hieman laskenut, mutta se on silti pitänyt pintansa hakijamäärissä. Tänä vuonna nähtiin selvää nousua ja ensisijaisten hakijoiden määrä ylittää selvästi aloituspaikkojen määrän, kerrotaan LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n tiedotteessa.

– Kiinnostus LVI-alan opintoihin on meille erittäin hyvä uutinen, sanoo erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n tiedotteessa.

Kuvio: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.

Lvi-asennusalan yritykset ovat raportoineet pahenevasta työvoimapulasta asennushenkilöstön osalta jo pitkään.

Tekijöitä tarvitaan

Viime päivien julkisuudessa esiintyneet ennusteet rakennusalan töiden vähenemisestä eivät koske suoraan lvi-asennusalaa, jota kannattelevat korjausrakentamiseen liittyvät työt. Putki- tai energiaremonttien määrän ei uskota pienenevän, koska rakennusten korjaustarve pysyy korkealla tasolla. Myös erilaiset ylläpito- ja huoltotehtävät ovat lisääntyneet rakennusten käyttöolosuhteisiin liittyvien laatuvaatimusten kasvaessa, tiedotteessa kerrotaan.

Paitsi määrällisesti, lvi-alan koulutus on parantunut myös laadullisesti.

– Olemme yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa aloittaneet LVI-Työelämäkumppanihankkeen osaamistarpeiden entistäkin paremmasta huomioimisesta. Oppilaitokset ovat lähteneet erittäin hyvin mukaan kehittämistyöhön. Uskomme alan tutkintojen järjestämisen olevan laadukasta ja vastaavan hyvin työelämän tulevaisuuden tarpeisiin, Mäkinen kertoo tiedotteessa.

Työpaikalla oppimassa

Lvi-alalla panostetaan erityisesti työpaikalla tapahtuvan oppimisen laadun varmistamiseen. Alan toimijat laativat parhaillaan kansallisia suosituksia työssäoppimisen suunnitteluun ja toteutukseen. Työpaikoilla tarvittavaa osaamista myös arvioidaan etukäteen sovittavissa, aidoissa työtilanteissa.

Tutkintojen suorittaminen vaatii sitoutumista myös opiskelijoilta.

– Kun opiskelija näyttää osaamisensa ja työhalunsa, niin töitäkin on tarjolla, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki