Lukuvinkki: Suomalainen hometaloromaani

Omakotitalo saattaa vaarantaa terveytesi. Kuluvan kevään aikana monet tiedotusvälineet ovat kertoneet noin 800 000 suomalaisen altistuvan sisäilmaongelmille. Toukokuussa eduskuntaan on perustettu kansanedustajien sisäilmatyöryhmä.

Pekka Aittakummun Home Sweet Home on kotimaisen rakennus- ja remonttikirjallisuuden joukossa ensimmäinen hometaloromaani. Rajalan perhe saa huomata, että oma koti kullan kallis saattaa tulla aina vain kalliimmaksi. Mukavalta paikalta ostettu haaveet täyttävä talo on myyjän mukaan ”hyvä paikka elää ja hengittää”. Paitsi että se ei ole kumpaakaan. Ilmassa häivähtelee outo tuoksu ja lapset alkavat saada erilaisia oireita. Sukulaistäti toteaa herkkään ja kokeneeseen nenäänsä vedoten, että kyse on homeesta.

Asiaa selvitetään monien hinnakkaiden asiantuntijayritysten voimin, mutta sisäilmasta otetut näytteet osoittavat toistuvasti, että niiden raja-arvot jäävät oikeustoimissa edellytettävän tason alapuolelle. Suomeksi sanottuna: kauppaa ei voi purkaa, vaikka henki menisi.

Mutta itse talon voi toki purkaa, vähän kerrallaan, niin pitkälle, että itiöpesäke löytyy. Isä-Rajala on kuitenkin pätevöitynyt kirjallisiin eikä kirvesmiehen töihin, joten ratkaisu ei humanistin hartiapankilla ota syntyäkseen.

Muutkaan pankit eivät voi enempää auttaa, joten taloudellinen ja henkinen kriisi on valmis. Äidin on muutettava lasten kanssa muualle. Isä etsii tukea Home sweet home -someryhmästä, jossa joidenkin turhautuneiden homepakolaisten tunteet kuohahtelevat jo arvaamattomin seurauksin.

Pekka Aittakumpu (s. 1981) on oululainen päätoimittaja, joka Home Sweet Home -romaanissaan kertoo omien kokemustensa pohjalta erään perheen selviytymistarinan. Homesodasta ehjänä palanneen miehen kerronnassa on hyvän tarinaniskijän tragikoominen, monia kohtalotovereita syvästi ymmärtävä ote.

 

Jätä kommentti

*

*