Luja-yhtiöiden liikevaihto puoli miljardia

Liikevoittotaso oli yhtiölle ennätyksellinen, 5,1% liikevaihdosta. Liikevoittoa kertyi euroissa 25,5 miljoonaa euroa.

Lujatalo-konsernin liikevaihto nousi ensimmäisen kerran historiassa puolen miljardin euron tuntumaan. Liikevaihtoa kertyi 496,8 miljoonaa euroa (468,0 milj. euroa vuonna 2015) ja kasvuprosentti oli 6,1 %.

Liikevoittotaso oli yhtiölle ennätyksellinen, 5,1% liikevaihdosta (4,1 % vuonna 2015). Liikevoittoa kertyi euroissa 25,5 miljoonaa (19,2 milj. euroa). Yhtiö on myös sangen vakavarainen, omavaraisuusaste on vahvistunut vuosi vuodelta ja ylsi nyt jo hyvään 43,8 prosenttiin.

Luja-yhtiöt käytti tutkimus- ja kehitystoimintaan kaikkiaan 16 miestyövuotta. Henkilöstömäärä pysyi jokseenkin ennallaan, 1364 (1371 vuonna 2015). Hienoinen lasku johtuu aliurakoinnin kasvusta sekä toiminnan tehostamistoimenpiteistä. Henkilöstö on perheyhtiössä sangen pysyvää, keskimääräinen työsuhteen pituus on 9,8 vuotta.

Luja-yhtiöihin kuuluu ”lähipiiriyhtiönä” myös sisaryhtiö Fescon Oy. Sen liikevaihto oli 21,6 miljoonaa euroa (18,4 milj. euroa). Vaikka Fescon ei kuulu juridiseen konserniin, toimii se yhteisen Luja-brändin alla. Kaikkien Luja-yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 523 miljoonaa euroa (484,2 milj. euroa).

”Vuosi 2016 oli Luja-yhtiöille hyvä. Pääsimme sekä liikevaihdon että liikevoiton osalta historialliseen tulokseen. Kaikki yksittäiset Luja-yhtiöt onnistuivat toiminnassaan hyvin. Myös henkilöstön hyvinvointiin ja asiakastyytyväisyyteen liittyvät mittarit näyttivät positiivisia kehityslukemia kautta linjan”, kommentoi hallituksen puheenjohtaja Hannu Isotalo.

Kivijalka asuntotuotannossa

Lujatalo teki kokonaisuudessaan hyvän tuloksen vuonna 2016, mutta alueelliset vaihtelut olivat suuria. Lujatalo on perinteisesti ollut vahva asuntorakentaja. Kerrostalorakentaminen jatkuikin Uudellamaalla vilkkaana ja Lujatalo sai osansa uudisrakentamisen kokonaisvolyymin kasvusta.

Lujatalon liikevaihto oli 365,3 miljoonaa euroa (353,4 milj. euroa) ja se kasvoi noin 3 % edelliseen vuoteen verrattuna. Korjausrakentamisen liikevaihto oli 78,3 miljoonaa euroa (81,3 milj. euroa) eli 22 % (23 %) koko Lujatalon liikevaihdosta.

Lujatalo voitti vuoden 2016 aikana useita suuria hankkeita sekä solmi satojen asuntojen urakkasopimuksia eri asuntorahastojen ja –rakennuttajien kanssa. Lujatalo luovutti tilaajalle ensimmäisen elinkaarihankkeensa, kun Hämeenkyrön monitoimikeskus valmistui keväällä 2016. Samoin Lujatalo luovutti tilaajalle historiansa suurimman hankkeen, Espoon sairaalan.

Perustajaurakoituja Lujakoteja myytiin 249 (288) kappaletta. Kauppojen vähentyminen edelliseen vuoteen verrattuna selittyy osaltaan vuodelle 2017 siirtyneistä asuntoaloituksista ja -kaupoista. Valmiita myynnissä olevia asuntoja oli vuoden vaihteessa 79 (100) kappaletta, joista osasta on olemassa sijoittajan kanssa myyntioptio. Kaikkiaan tilikauden aikana valmistui 1 171 asuntoa (1 403 asuntoa), joista perustajaurakoituja asuntoja oli 258 kpl (461 kpl).

Fesconin liikevaihtoa kasvattivat uudet tuotteet

Fescon-konsernin liikevaihto kehittyi suotuisasti vuonna 2016 ja oli 21,6 miljoonaa euroa (18,4 milj. euroa). Fesconin tuloksen siivittivät kasvuun vesieriste- ja laatoitustuotteiden myynnin nousu sekä uudet pumpattavat linjasaneerausmenetelmät. Fescon aloitti liiketoiminnan Ruotsissa Fescon Ab -nimellä.

Fescon toi vuonna 2016 markkinoille useita tuoteuutuuksia mm. uusi nopea vedeneristysjärjestelmä Fescoseal A+B, vaalea kevennetty saneerauslaasti LITE sekä uudet säkitetyt hiekkatuotteet, erilaiset sorat ja kivituhkan.

Fesconin tytäryhtiö Hiekkapojat Oy kasvatti liikevaihtoaan ja markkinaosuuttaan huomattavasti lämpövoimaloiden petihiekoissa sekä urheilukenttähiekoissa. Merkittävä uusi tuoteuutuus oli hiekkaliiketoiminnassa VTT:n kanssa yhteistyössä kehitetty ja patentoitu menetelmä granulipohjaisen petimateriaalin käytölle lämpövoimalaitoksissa. Hiekkapojat fuusioitiin vuoden 2016 päättyessä Fesconiin.

Lue myös: Lujatalon toimitusjohtaja vaihtuu

Kuvassa: Hotelli Aviapolis Vantaalla kuuluu Luja-yhtiöiden hankkeisiin.

Lue lisää

Katso kaikki