Kuva: NCC

Leppävaaraan nousee toimistotaloja, jotka kestävät 100 vuotta

Espoon Leppävaaraan nousee uusi kaupallinen alue, jonne rakennettavien toimistorakennusten on suunniteltu kestävän 100 vuotta. Kaukolämpö- ja kaukokylmäputkien reititykseen löytyi harvinainen ratkaisu.

Talotekniikka-lehti

Leppävaaraan Kehä I:n, junaradan ja Raide-Jokerin risteykseen nouseva kaupallinen alue on yksi pääkaupunkiseudun suurimmista kiinteistökehityshankkeista.

Alueelle rakennetaan vaiheittain lähes 80 000 neliömetriä toimisto- ja liiketilaa, vapaa-ajantiloja sekä hotelli. Alueen suunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan ilmastonmuutoksen vaikutukset.

A-Insinöörit vastaa elokuussa valmistuvien kahden ensimmäisen toimistorakennuksen ja pysäköintitalon päärakennesuunnittelusta sekä betonielementtisuunnittelusta.

– Olemme ottaneet kaikissa materiaalivalinnoissa huomioon ekologisuuden ja pitkäkestoisuuden. Esimerkiksi toimistorakennusten julkisivuissa on käytetty erinomaisesti kestävää komposiittia. Yleensä toimistorakennusten iäksi luvataan 50 vuotta, mutta me olemme suunnitelleet talot kestämään seuraavat 100 vuotta, yksikönjohtaja Jukka Oja-Lipasti A-Insinööreistä kertoo tiedotteessa.

NCC:n tavoitteena on saada rakennuksille kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-sertifikaatti, joka kertoo ekotehokkuudesta.

– Viisiportainen ympäristöluokitusjärjestelmä ohjaa suunnittelemaan ja rakentamaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä rakennuksia koko niiden käyttöiän ajaksi. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki asiat suurista pieniin yksityiskohtiin. Esimerkiksi kaikkien vesihanojen tulee täyttää veden virtaamalle asetetut arvot, projektipäällikkö Riikka Rautavaara NCC:sta kertoo.

Harvinainen reititys kaukolämpö- ja kaukokylmäputkille

Toimistorakennusten erityispiirteenä ovat isot kattoikkunat. Ikkunoiden rakenteissa on otettu huomioon erityisesti vedenpitävyys ja huollettavuus. Talojen rakennusmateriaalina on muutenkin käytetty paljon lasia.

– Luonnonvalon hyödyntäminen on ekologista, mutta toisaalta suora auringonvalo kerryttää ylimääräistä lämpöä sisätiloihin. Rakennuksen muodot ja rakenteet suojaavat kovalta auringonpaahteelta. Esimerkiksi rakennuksen suuret valoaukot on sijoitettu varjoisiin syvennyksiin. Energiaa säästyy, kun ylimääräistä viilennystä ei tarvita, Jukka Oja-Lipasti kertoo.

Tilat on suunniteltu mahdollisimman muuntojoustaviksi. Osassa rakennusta ovat käytössä uudentyyppiset asennuslattiat, joiden avulla tekniikka, kuten sähkö- ja datakaapelit, saadaan asennettua lattian alle ja vietyä tiloista toisiin joustavasti.

Alueen rakennukset lämmitetään kaukolämmöllä ja viilennetään kaukokylmällä. NCC:n Riikka Rautavaaran mukaan kaukokylmä on tehokas tapa poistaa ylimääräistä lämpöä ja kosteutta kiinteistöistä.

– Kohteen erikoisuutena on, että myös tulevien, suunnitteluasteella olevien rakennusten kaukolämpö- ja kylmäputket kulkevat valmistuneen pysäköintitalon alla. On hyvin harvinaista, että kiinteistön alla kulkee muita kiinteistöjä palvelevia putkia. Etsimme A-Insinöörien ja kaukolämpötoimittajan kanssa ratkaisua, miten alueen kaukolämpö- ja kaukokylmäputket vedetään, ja toimittajan johdolla päädyimme tähän harvinaiseen reititykseen, Rautavaara kertoo.

Ensimmäiset kaksi toimistorakennusta sekä pysäköintitalo valmistuvat elokuussa.

Jätä kommentti

*

*