Lämpötilat kohoavat ja hellejaksot lisääntyvät – Miten ratkaista asumisviihtyvyys?

Suomen Kylmäliikkeiden liiton tiedotteen mukaan kesän hellejaksot toivat taas esiin sen, kuinka puutteellista asumisviihtyvyys on Suomessa. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät hellejaksot ja lämpötilojen kohoaminen heikentävät asumisviihtyvyyttä edelleen. Liiton mukaan ratkaisut ongelmaan ovat kuitenkin jo saatavilla, jos niitä vain halutaan käyttää.

Talotekniikka-lehti

Liiton toimitusjohtaja Mika Kapanen kertoo tiedotteessa, että Suomessa on varauduttu huonosti kuumuuden aiheuttamiin ongelmiin: ilmastonmuutoksen edetessä Suomessa rakennusten ilmastoinnin ja jäähdytyksen on muututtava ylellisyydestä ensin välttämättömyydeksi ja lopulta pakolliseksi.

Liitto muistuttaa, että ilmastonmuutos aiheuttaa Suomen kesiin suuria muutoksia, kun lämpötilat kohoavat ja helteet yleistyvät. Siksi rakentamisessa tulee huomioida kuumarasituksen kasvu etenkin kaupunkien keskustoissa. Tämä käy ilmi ympäristöministeriön viime vuonna Ilmatieteen laitoksella teettämästä selvityksestä, jossa kartoitettiin, millaisiin tulevaisuuden sääolosuhteisiin rakennetussa ympäristössä tulee varautua ilmaston muuttuessa.

Tähän asti rakennusten suunnittelussa on liiton mukaan tarkasteltu vain rakennusten energiatehokkuutta ja siitäkin vain lämmitysenergian kulutusta. Jäähdytystä ei ole voitu tarjota asukkaille, koska se huonontaisi rakennuksen energialaskelmia ja -luokitusta. Ihmisten oleskelu-, työskentely- ja asumisviihtyvyys on ollut merkityksetön tekijä uusia säädöksiä laadittaessa. Rakenteista on tullut niin hyvin eristettyjä ja tiiviitä, ettei missään ole lämpövuotoja.

– Tässä on kaksi asiaa, jotka tulee ottaa yhtä aikaa huomioon: ilmastonmuutos ja ihmisten viihtyvyys. Aurinkoisina päivinä etenkin uudet asunnot muistuttavat lähinnä huonosti lämmitettyä saunaa. Ratkaisuksi tarjotut läpiveto ja passiivinen jäähdytys ikkunoihin asennettavilla kalvoilla, verhoilla ja markiiseille eivät jäähdytä asuintilaa, jos samanaikaisesti läpiveto tai ilmanvaihdon korvausilma tuo sisään lisää lämmintä ja kosteaa helleilmaa, Kapanen kommentoi tiedotteessa.

Erityisesti asuntorakentamisessa jäähdytys on liiton mukaan edelleen Suomessa harvinaisuus, vaikka jäähdytykseen on jo tarjolla vähäpäästöisiä energiatehokkaita ratkaisuja. Ilmastointi on autoissa jo itsestäänselvyys, ei kukaan haluaisi näillä keleillä ajaa autolla, jossa ei ole ilmastointia – samaan pitää päästä asumisessa: jäähdytyksen tulee olla kaikkien saatavilla, liitosta muistutetaan.

Lue lisää

Katso kaikki