Lämmitys lämpöpumppuistuu – Suomessa on myyty 1,6 miljoonaa lämpöpumppua

Talotekniikka-lehti vieraili Sulpun Lämpöpumppupäivässä Vantaan Heurekassa. Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen muistutti, että lämpöpumput ovat lämmityksen murroksessa merkittävässä roolissa koko maailmassa.  

Jussi Hirvonen on varma: lämmitys lämpöpumppuistuu. Miten se käytännössä tapahtuu ja millä aikataululla, jää nähtäväksi. Talotekniikka-lehti kuvasi Hirvosen Sulpun Lämpöpumppupäivässä Heurekassa 15.2.2024. Kuva: Piritta Vainio

Lämpöpumppuja myydään Euroopassa eniten Ranskassa, Italiassa ja Saksassa. Talouksiin suhteutettuna kärkipaikkaa pitää kuitenkin Suomi. Vuonna 2022 olimme eniten lämpöpumppuja myyvä maa 1000 taloutta kohden Euroopassa – Jussi Hirvosen mukaan ehkä jopa koko maailmassa.  

– Ei ole ainakaan tietoa, että jossakin maailmankolkassa myytäisiin enempää lämpöpumppuja, hän sanoi Sulpun eli Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen Lämpöpumppupäivässä. 

Hirvonen arvioi, että tulevaisuudessa lämmitys tuotetaan entistä enemmän lämpöpumpuilla.  

– Eli sähköistetään, mikä Suomen olosuhteissa tarkoittaa lämmityksessä lämpöpumppuistumista. Siihen liittyy usein myös jäähdytys.  

Hän muistutti, että sähköistäminen merkitsee Suomessa samalla hiilidioksidipäästöjen pienenemistä: sähkömme on Ruotsin jälkeen Euroopan puhtainta. Esimerkiksi Saksassa tilanne on toinen. 
 
– Saksassa sähkö on viisi kertaa likaisempaa kuin meillä. Siellä lämpöpumppujen myyminen ei välttämättä pienennä hiilidioksidipäästöjä. Suomessa sähkön ja öljyn hintasuhde on myös Saksaan verrattuna hyvä. Saksassa ei käyttökuluissa pääse neljän lämpökertoimilla ilman tukia kaasun alle.  

Päästöt alenevat Euroopassa myös EU:n uusien asetusten myötä. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntija Annika Johansson puhui uudesta 11.3. voimaan tulleesta F-kaasuasetuksesta. Samaan aikaan uudistui myös otsoniasetus. 
 
– On arvioitu, että näiden yhteinen päästövähennys olisi noin 500 megatonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2050 mennessä, hän sanoi. 

Lue lisää lämpöpumppualan kuulumisia 11.4. ilmestyvästä Talotekniikka-lehdestä 3/2024.

Lue lisää

Katso kaikki