Lämmitinpalot yleistyvät talvikuukausina

Tilastojen valossa lämmittimistä aiheutuvista paloista noin 70 % syttyy talvikuukausina. Lämpöpatterit kannattaa sulkea talveksi kesäasunnolta.

Mökkikausi on päättynyt, ja kesäasunto vaipuu talviunille. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino sanoo, että lämmittimet kannattaa sulkea talveksi, vaikka ne suojaavatkin kesäasunnon kosteudelta. Tilastotietojen valossa lämmittimistä syttyy eniten paloja marraskuusta huhtikuuhun.

”Lähes 70 % lämmittimistä aiheutuvista paloista syttyy talvikuukausina. Näiden tietojen valossa vaikuttaa siltä, että käyttöohjeet unohtuvat. Lämmittimiin luetaan myös lämpöpatterit, joten nekin kannattaa varmuuden vuoksi sammuttaa talveksi kesäasunnolta”, Ilpo Leino muistuttaa.

Palovaroitin voi hyytyä kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Sen voi ottaa mukaan kotiin suojaan. Palovaroitin vain pitää muistaa kiinnittää uudelleen kattoon heti keväällä.

Talven kosteus ja kylmyys voivat vahingoittaa myös muiden sähkölaitteiden elektroniikkaa. Lisäksi vahinkoja aiheuttavat hiiret, jotka jyrsivät mielellään sähköjohtoja tai grillin kaasuletkuja. Siksi Ilpo Leino laittaisi myös sähkölaitteet ja kaasuletkut suojaan, vaikka niiden kunto pitääkin tarkistaa erikseen kevään käyttöönoton yhteydessä.

”Mökillä oleva nestesammutinkin kannattaa ottaa mukaan lämpimiin sisätiloihin talven ajaksi. Vaikka sammuteaineen ominaisuudet eivät kärsi kylmästä, niin neste jäätyy pakkasessa. Sammutin toimii vasta sitten, kun neste on sulanut. Jos mökillä käydään talvisaikaan, kotoa voi ottaa mukaan palovaroittimen lisäksi lämpimässä säilytetyn nestesammuttimen”, toteaa Leino.

Lue lisää

Katso kaikki