Laadukas data on kilpailuvaltti – Näin napattiin voitto Homma putkessa -kilpailussa”

Wavin Finland nappasi vuoden 2023 Homma putkessa -kilpailun voiton. Product Data Coordinator Riikka Pietilä Wavinilta kertoo, mikä siivitti yrityksen voittoon. 

Riikka Pietilä työskentelee Wavin Finland oy:n Vantaan toimipisteessä. Kuva: Miia Manner

Riikka Pietilä kertoo, että tuotetietojen laadun parantaminen oli tietoinen, reilu vuosi sitten tehty päätös.

– Tiesimme toki myös kilpailusta, mutta varsinainen voitto tuli kuitenkin ikään kuin sivutuotteena. Olemme tehneet työtä tuotetiedon parantamiseksi tasaisesti ympäri vuoden, asiakkaiden toiveita kuunnellen. 

Pietilän pääasiallinen tehtävä on kaupallistaa ja ylläpitää tuotetietoja. Käytännössä hänen vastuullaan on tuotteisiin liittyvän materiaalin hallinta.

– Yhden tuotteen takana on valtava määrä dataa ja materiaalia.

Pietilän vastuulla on varmistaa, että tiedot menevät järjestelmiin ja tietokantoihin oikeille paikoille. 

– Toki tässä on apuna automatiikkaa, mutta siitä huolimatta tuotetiedon kerääminen ja koordinointi on välillä kuin palapelin kokoamista.

– Sijoitan tiedot oikeisiin paikkoihin ja varmistan, että kaikki tarvittava data on saatavilla ja laadukasta. Esimerkiksi tuotekuvien kanssa toimiminen vaatii huomion kiinnittämistä siihen, että kuva on riittävän laadukas ja sopii markkinointitarkoitukseen.

Datan laatua on parannettu pala palalta käymällä tuotetietoja läpi.  

– Tavoitteena on ollut asiakastyytyväisyys ja oman työn helpottuminen. Kun tuotetiedot ovat Lvi-infossa ajan tasalla, niin myös kyselyt asiakkaiden puolelta vähenevät.

Tuotetietoja on Lvi-infossa parannettu päivittämällä dataa, esimerkiksi pakkauskoot, joka on tärkeä tieto tukkuasiakkaille.

– Päivitimme tuotekuvia, lisäsimme tarvittavia dokumentteja ja liitteitä, esimerkiksi manuaaleja, sertifikaatteja ja tuote-esittelyvideoita.EPD-ympäristötietodokumentit työstettiin Lvi-infoon yhteistyössä ympäristötietoihin erikoistuneen, konsernitason tiimin kanssa.

Voitto innosti jatkamaan

Pietilä sanoo, että työ datan laadun parissa ei ole koskaan täysin valmis.

– Saimme paljon uutta intoa kilpailun voitosta ja haluamme parantaa tuotetietojamme entisestään. Uusia tuotteita tulee jatkuvasti, kuten myös uusia vaatimuksia esimerkiksi lainsäädännön puolelta. Lisäksi tulee huomioida asiakkaiden toiveet. Hyvin hoidettu ja laadukas tuotetieto on tänä päivänä kilpailuetu.

Lvi-infon tietokannassa Wavinilla on tuotteita noin tuhat.

– Meidän kohderyhmämme Lvi-infon osalta on pääasiassa tukkuasiakkaat, jotka voivat hakea sieltä tarvitsemaansa tuotetietoa esimerkiksi nettikauppaa varten. Tietoja päivitetään pääasiassa suoraan tietokantoihin, mutta työnkuvaani kuuluu myös asiakaspalvelu suoraan tukkujen suuntaan tilanteissa, joissa tarvittavaa dataa ei tietokannasta löydy. Saatan esimerkiksi laatia asiakkaalle erilaisia tiedostoja tai toimittaa vaikkapa tuotekuvia.

Pietilän toimenkuvaan kuuluu lisäksi yrityksen sisäinen palvelu.

– Jos esimerkiksi tuotepäällikkö tarvitsee dataa tuotteistaan, niin toimitan hänelle tarvittavan materiaalin.

Pohjoismaista yhteistyötä

Pietilä hallinnoi myös tuotteiden ETIM-tietoja. ETIM on tietomalli, jonka avulla tuotteiden tekniset tiedot esitetään kieliriippumattomasti yhtenäisellä tavalla.

– Koordinoin ETIM-tietojen täydentämistä. Käyn puutteet läpi tuotteiden tekniset ominaisuudet tuntevien asiantuntijoiden kanssa ja vastaan siitä, että puuttuvat tiedot täydennetään järjestelmään ja että tiedot ovat yhtenäisiä.

Pietilä kertoo, että datan hallinnointi ja kerääminen on tiimityötä.

Riikka Pietilä ei päässyt palkinnonjakotilaisuuteen Putkipörssi-tapahtumaan sairastumisen vuoksi. ”Harmitti ihan älyttömästi, sillä olin odottanut tapahtumaa todella paljon.” Hänet kuvattiin yhdessä yrityksen toimitusjohtaja Tony Äijön kanssa myöhemmin Tampereen toimipisteellä.

– Työskentelen Wavinin Nordic PDM -tiimissä. Aiemmin työskentelin Suomen tuotetietojen parissa, mutta nykyään vastuullani on koko Nordic-alue eli Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska.

 Tiimin tavoitteena on yhtenäistää Pohjoismaiden tuotetiedot.

– Hoidamme Nordic-aluetta yhtenä kokonaisuutena. Keskitetty malli on havaittu tehokkaimmaksi. Työkielemme on englanti, ja tiimimme jäsenet työskentelevät kaikkien Nordic-maiden parissa. Esimerkiksi minulla voi olla työn alla tehtäviä, jotka liittyvät Tanskan tai Ruotsin tuotteisiin. Vastuullani on varmistaa, että tieto päätyy oikeisiin paikkoihin, kuten esimerkiksi Lvi-infon kaltaisiin ulkoisiin tietokantoihin, joita Nordic-maissa on yhteensä seitsemän.

Työ vaatii tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä ja järjestelmäosaamista. Tietojen käsittely vaatii myös hyvää keskittymiskykyä. Silmän pitää olla harjaantunut erottamaan mahdolliset virheet.

Tiivis tiimi tukena

Pietilä viihtyy työssään ja tiimissään.

– Päivät ovat kiireisiä, erilaisia projekteja ja uusien tuotteiden perustamisia tulee jatkuvasti, mutta työ tuotetiedon parissa on ehdottomasti minun juttuni. Työ on monipuolista ja innostavaa ja tukena on oma tiivis Nordic-tiimi. Lähimmät kollegat istuvat muissa maissa, mutta yhteistyö toimii hyvällä porukalla. Teemme tiimini kanssa päivittäin yhteistyötä eri osastojen ja globaalien tiimien kanssa.

Orbian liiketoimintayksikkö Wavin on globaalisti toimiva rakennus- ja infra-alan ratkaisujen toimittaja muun muassa kiinteistön viemäröinnin, käyttövesiputkistojen, lattialämmityksen, jäähdytyksen, jätevesien, hulevesien ja kaapelinsuojauksen valikoimallaan. Wavinilla on noin 10 500 työntekijää ja yli 30 tuotantolaitosta 40:ssä eri maassa. 

– Vaatii vahvaa oma-aloitteisuutta, että saa asioita suuressa kansainvälisessä organisaatiossa eteenpäin.

Työn alla

Uuden tuotteen perustaminen Ruotsiin, lattialämmitystuotteisiin liittyviä päivityksiä tietokantoihin sekä ETIM-tietoihin liittyvä projekti.

Parasta työssä

Kansainvälisyys – kollegat eri maissa.

Vapaa-ajalla

Viettää aikaa 5-vuotiaan tyttärensä kanssa ja harrastaa suunnistusta. ”Kuulun kivaan suunnistusporukkaan. Lajissa pääsee liikkumaan luonnossa, kunto kohenee ja pääsee haastamaan itseään.” 

Lue lisää

Katso kaikki