Kylmäaineiden kierrätys kannattaa – kierrätys leikkaa hiilidioksidipäästöt jopa tuhannesosaan verrattuna uusien kylmäaineiden valmistukseen

Kylmäaineiden kierrätys leikkaa hiilidioksidipäästöt jopa tuhannesosaan verrattuna uusien kylmäaineiden valmistukseen. Kierrätys vähentää myös kylmäaineiden laitonta maahantuontia.

Teksti ja kuva: Sampsa Heilä

Kylmäaineiden kierrätyksellä saavutettava päästövähennys mahdollistaa teknisesti vielä käyttökelpoisten järjestelmien järkevän ja taloudellisen hyödyntämisen siirtymäaikana, jolloin uusien kylmäaineiden tuontikiintiöitä ilmastosyistä pienennetään joka toinen vuosi.

– Kylmäaineiden valmistus on energiaintensiivinen prosessi, joka vaatii luonnonmateriaaleja, louhintaa ja prosessointia. 60–70 prosenttia uusista kylmäaineista valmistetaan Kiinassa. Koska kaasu ei muuta ominaisuuksiaan, se on huomattavasti helpompi puhdistaa ja käyttää uudelleen kuin valmistaa uutta kaasua. Uuden aineen valmistus tuottaa tuhatkertaiset hiilidioksidipäästöt verrattuna kierrätykseen tuotettua kilogrammaa kohti, Eco Scandic Oy:n operatiivinen johtaja Anna Laukkonen sanoo.


Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 4/2022 jutusta. Klikkaa näköislehteen tästä

Lue lisää

Katso kaikki