Kuopion ensimmäisten puukerrostalojen rakentaminen alkaa

Puukerrostalojen rakennustyöt ovat käynnistyneet Saaristokaupungissa. Talot valmistuvat keväällä 2021.

Puukerrostalojen rakennustyöt ovat käynnistyneet Saaristokaupungissa. Talot valmistuvat keväällä 2021. Tulevat asunnot ovat ARA-vuokra-asuntoja.

Saaristokaupungin Keilanrinteeseen valmistuu ensi vuonna vuokrakoteja. Saaristokaupunkiin valmistuvat talot rakennetaan puuelementeistä. Ne rakennuttaa vuokra-asuntotoimija M2-Kodit, joka on osa yhteiskunnallista Y-Säätiö-konsernia. M2-Kotien talot ovat ensimmäiset puukerrostalot Kuopiossa.

– Tämä on meille toinen kerrostalokohde, jonka rakennutamme puusta. Yleishyödyllisenä rakennuttajana haluamme olla edelläkävijä ja selvittää eri rakennusmateriaalien ilmastovaikutuksia. Puurakentamisella voimme pienentää rakentamisenaikaista hiilijalanjälkeämme, Y-Säätiö-konsernin rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman sanoo.

Rakentamisessa hiilidioksidipäästöjä syntyy eniten sementin ja betonin valmistamisesta. Puutuotteiden valmistamisessa hiilidioksidipäästöt ovat pienempiä, sillä elinaikanaan puu sitoo hiiltä itseensä ja muuttaa sen yhteyttäessään hapeksi.

M2-Kotien ensimmäinen puukerrostalokohde valmistuu tässä kuussa Jyväskylään.

Talot kootaan tilaelementeistä paikan päällä

Talot kootaan tilaelementeistä, jotka valmistetaan Kuhmossa Elementti Sampo Oy:n tehtaalla. Elementtien teollisella tuotannolla voidaan nopeuttaa rakentamista ja parantaa laatua.

– Tällä tekniikalla ei synny rakenteellista kosteutta, joka pitäisi kuivattaa ennen pinnoitustöitä. Elementit valmistetaan kuivasta puusta vakioiduissa olosuhteissa tehdashallissa. Paikan päällä ne yhdistetään toisiinsa ainoastaan kuivalla säällä, projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiöstä kuvaa.

Puukerrostaloihin tulee yhteensä 48 asuntoa, jotka ovat yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.

Yksiöt ja kaksiot kootaan tehtaalla valmiiksi. Kolmiot rakentuvat kahdesta moduulista, jotka yhdistetään paikan päällä.

Moduulit tai valittu rakennustekniikka eivät näy asukkaiden arjessa. Puu näkyy kuitenkin sisätilojen materiaalivalinnoissa. Asuntoihin tulee muun muassa parkettilattiat.

Kohteen pääurakoitsijana toimii JVR-Rakenne Oy ja arkkitehtina Antti Nyyssönen Arkkitehtuuritoimisto AT:sta.

Lue lisää

Katso kaikki