Kotka viitoittaa tietä palvelurakennusten energiansäästölle

Aittakorven koulussa tehty energiansäästön pilottitutkimus nostaa esiin tuhansien megawattituntien säästöpotentiaalin.

Kuva: Tero Talvio

Moni kunta ja yritys on sitoutunut vapaaehtoiseen, kansalliseen energiansäästöön tähtäävään sopimukseen (KETS). Sillä pyritään osaltaan vähentämään tarvetta valtiovallan ohjaamalle energiansäästölle.

Jori Pihl toimii LVI-valvojana Kotkan kaupungin uudis- ja saneerauskohteissa. Työhön kuuluu suunnittelunohjausta, kilpailutuksiin osallistumista, rakennus- ja takuuaikaista valvontaa ja kiinteistöjen energiatehokkuuden kehittämistä. Koulussa tehdyn pilottitutkimuksen avulla Kotkan kaupunki pyrkii hahmottamaan uusia keinoja pakollisille energiansäästötarpeille, sillä ledivalot ja muut helpot tavat ovat jo käytössä.

Pihl otti haasteen vastaan, ja hanke toimi samalla hänen opinnäytteenään osana talotekniikan ylempää korkeakoulututkintoa. Opinnäytetyön tuloksena syntyi yleisohjeistus, jossa käydään teknisesti ja käyttäjäryhmittäin läpi asioita, mitä pitäisi ottaa huomioon, kun ilmanvaihdon tai lämpötilojen pudotuksiin kiinteistöissä lähdetään.

Tutkimuksessa lämpötiloja pudotettiin koulun käyttöajan ulkopuolella, ja ilmanvaihto kävi joko puoliteholla tai oli pysähdyksissä käyttöajan ulkopuolella. Lämpötilan pudotusten osalta tutkimus koski kaksikerroksisen rakennuksen alemman kerroksen tiloja. Työn päähavainto oli, että jos ilmanvaihto on sammuksissa ja käynnistetään kaksi tuntia ennen käyttäjien saapumista, ilmanlaatu on käyttäjälle sama kuin jos ilmanvaihto olisi ollut koko yön päällä.

– Saimme faktatietoa, jonka avulla pystymme osoittamaan monet luulot vääriksi. Käyttäjiä vartenhan ilmanvaihto on. Jos ei ole käyttäjiä, ilmanvaihdon ei tarvitse olla täysillä, Pihl sanoo.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 2/2023 jutusta. Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Lue lisää

Katso kaikki