Konsepti veden laadun seurantaan
Mikkelissä kokeillaan kehitetyn tietojärjestelmän ja ruotsalaisen anturiteknologian soveltuvuutta veden laadun jatkuvatoimiseen seurantaan.
LUT Savo Sustainable Technologiesin Vihreän kemian laboratorion (LGC) ja ruotsalaisten tutkimusinstituuttien Acreo Swedish ICT SICS and SICS Swedish ICT tutkimusyhteistyö vastaa kasvavaan tarpeeseen valvoa ja seurata elinympäristöjen tilaa ja reagoida siinä tapahtuviin muutoksiin. Muun muassa uusien turvallisuusuhkien ja poikkeuksellisten sääilmiöiden lisääntyminen sekä tiukentuva ympäristölainsäädäntö lisäävät valvonnan tarvetta. Uusi sensoriteknologia, tietojärjestelmien kehitys ja on-line monitorointi luovat mahdollisuuksia välittää ja käsitellä tehokkaasti ympäristön tilaa koskevaa tietoa ja reagoida siihen.
Tutkimusyhteistyö mahdollistui Tekesin ja Vinnovan rahoituksella.
– Osapuolten osaaminen täydentää toisiaan ja laajentaa arvoketjua, jolloin voidaan luoda suurempia kokonaisratkaisuja globaaleille markkinoille, toteaa ohjelmajohtaja Tuomas Lehtinen Tekesistä.
– Hankkeisiin kootut yritysryhmät nopeuttavat puolestaan tulosten kaupallistamista. Tämä projekti tukee 2012 päättyneen Vesi-ohjelman tavoitteita kehittää veden laadun hallintaa ja siihen liittyviä ICT-sovelluksia. Samalla se edistää tutkimusyhteistyön kansainvälistymistä ja yritysten liiketoimintaa.
Yhteistyön ruotsalaisille osapuolille hanke tarjoaa mahdollisuuden testata uutta anturiteknologiaa käytännössä.
– Markkinoilla on tarvetta uudelle sensoriteknologialle, mutta tähän saakka antureiden keräämää tietoa on välitetty eteenpäin yritysten omissa, erillisissä järjestelmissä. Mikkelissä kehitetty ToMoVaKe-alusta tarjoaa ratkaisun, jolla tieto saadaan tehokkaasti koottua pilveen, toteaa Senior Project Manager Linda Olofsson Acreosta.
Tutkimusyhteistyöhön osallistuu ryhmä yrityksiä sekä Suomesta että Ruotsista.
– Yritysten panos on erittäin merkittävä. Yritysten näkemysten perusteella voimme suunnata hankkeen toimenpiteitä vastaamaan loppukäyttäjien tarpeita. Tämä nopeuttaa ja helpottaa teknologian ja kehitettävän ratkaisun kaupallistamista, sanoo professori Mika Sillanpää LGC:stä.
Osallistujayritykset näkevät hankkeessa mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan.
– Keskitymme tällä hetkellä ilmassa olevien epäpuhtauksien ja myrkkyjen monitorointiin, mutta vedessä olevien epäpuhtauksien monitorointi tarjoaa uusia potentiaalisia sovelluskohteita teknologiallemme, toteaa tuotepäällikkö Jouni Salmi Environics Oy:stä.
– Nyt kehitettävä kokonaiskonsepti kohdistuu aloille, jotka kiinnostavat meitä kohdemarkkinoina, sanoo puolestaan toimitusjohtaja Antti Leskinen APL Systems Oy:stä.
– LGC:n ja ruotsalaisten toimijoiden yhteistyön edistyminen on erinomainen esimerkki myös siitä työstä, mitä Miktech on ollut pitkäjänteisesti tukemassa. LGC:n hyvin sovelluslähtöinen puhtaaseen veteen liittyvä kehitystyö luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia Mikkelin seudulle, toteaa tekninen asiantuntija Jarmo Kastinen Miktechistä.