Kojamo valitsi Leanheatin tekoälyratkaisun ohjaamaan asuntojensa lämpötilaa

Kojamo valitsi Leanheatin tekoälyratkaisun ohjaamaan 26 000 asunnon lämpötilaa.

Kojamo valitsi Leanheatin tekoälyratkaisun ohjaamaan 26 000 asunnon lämpötilaa.

Kaukolämmön ohjauksen tekoälyratkaisuja toimittava Leanheat Oy ja Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö Kojamo Oyj ovat solmineet sopimuksen, jonka mukaan Leanheatin tekoälypohjainen IoT-ratkaisu ohjaa jatkossa noin 26 000 Kojamon omistaman asunnon sisälämpötilaa. Sopimus kattaa 80 prosenttia Kojamon omistamasta asuntokannasta. Kyseessä on Leanheatin historian suurin yksittäinen sopimus.

Kojamon asuntoihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit tämän syksyn aikana. Anturit keräävät huonelämpötiloista tietoa, jonka avulla tekoälypohjainen ratkaisu oppii tuntemaan talon ominaispiirteet ja auttaa säätämään sisälämpötilan mahdollisimman hyväksi ja tasaiseksi. Ratkaisu myös analysoi ilmankosteuden vaihteluita. Tämä auttaa esimerkiksi havaitsemaan puutteita asunnon ilmanvaihdossa ja ennaltaehkäisemään mahdollisia haittoja asukkaille.

”Leanheat on ollut koekäytössä noin 60 omistamassamme talossa. Hyvien kokemusten innoittamana ratkaisu asennetaan nyt 26 000 Lumo-kotiin. Reaaliaikainen tieto lämpötiloista auttaa meitä ohjamaan lämmitystä tarkemmin ja reagoimaan mahdollisiin ongelmiin nopeasti. Parhaimmillaan voimme korjata tilanteen jo ennen kuin asukas huomaa olosuhteiden muutoksia”, sanoo Kojamon Kiinteistöpalvelut-yksikön johtaja Pasi Kujansuu.

”Yhteistyö Kojamon kanssa on meille tärkeä. Kyseessä on suurin koskaan tekemämme sopimus”, sanoo Leanheatin toimitusjohtaja Jukka Aho.

Leanheatin ennakoivaa tekoälyä hyödyntävä ratkaisu säätää automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen lämpötilan sekä sääennusteen perusteella, ehkäisee ylilämmitystä ja auttaa kiinteistön omistajaa tekemään asuntojen välisen tasapainon säätelyn aiempaa tarkemmin. Tällä on merkittävä vaikutus terveellisempään sisäilmaan ja ihmisten asumismukavuuteen sekä rakennusten energiankulutukseen ja hiilijalanjälkeen.

Leanheat on maailman suurin kaukolämpörakennusten IoT-ratkaisu. Vuoden 2018 loppuun mennessä se on asennettu jo 100 000 asuntoon ympäri maailmaa, ja yhtiön tavoitteena on miljoona asuntoa vuoteen 2022 mennessä.

Leanheat on täysin automaattinen ja itseoppiva järjestelmä, joka optimoi reaaliaikaisesti sekä yksittäisiä rakennuksia että kokonaisia rakennusryhmiä. Se auttaa kaukolämpöyhtiöitä käyttämään energiaa tehokkaammin ja pienentämään hiilijalanjälkeään.

Lue lisää

Katso kaikki