Kuva: Emmi Virtanen
Aurinkopaneelien asennuttaminen on suomalaisten mielestä yksi parhaista keinoista pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Jyväskyläläisen Stream Industries Oy:n Lauri Kröger aurinkopaneeleja asentamassa.

Kodin sähköistyksellä kohti hiilettömyyttä

”Mitä uutta tekniikkaa haluaisit asennuttaa kotiisi hiilijalanjäljen pienentämiseksi?”, kysyttiin Löydä sähkömies -palvelun teettämässä internetkyselyssä, johon vastasi 3 200 rakentamisesta ja remontoinnista kiinnostunutta.

Kärkikaksikon muodostivat Aurinkopaneeleja oman sähkön tuottamiseksi (24,8 %) ja Ledit nykyisten lamppujen tai valaisimien tilalle (19,2 %). Näiden tuntumaan nousi Läsnäolo- ja liiketunnistimia valaistuksen ohjaamiseksi (12,4 %). Latauspiste sähköautoilun aloittamiseksi (4,3 %) herätti kiinnostusta ja koskee läheisesti myös taloyhtiöitä.

Älykäs sähköistys parantaa energiatehokkuutta. Kuva Emmi Virtanen.

Edistyksellinen sähköistys parantaa yleensä energiatehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä. Sähköstä saadaan irti aiempaa enemmän esimerkiksi lämpötilan, ilmanvaihdon ja valaistuksen ohjauksella. Myös entistä suurempi osa sähköstä tuotetaan päästöttömästi ja uusiutuvasti.

Ensiaskel on kutsua sähköasentaja käymään ja arvioimaan, kuinka toiveet saadaan toteutumaan. Hän tuntee uusimmat sähköistysratkaisut ja sähkötarvikkeiden ammattilaisvalikoiman.

Jos kyseessä on korjaus tai parantaminen, voi liikkeelle lähteä kuluttajia varten luodulla sähköistyksen kuntokartoituksella. Tunnin tai parin tarkastuksella selviää myös se, löytyykö kodista vaaraa aiheuttavia sähkövikoja. Tämän jälkeen on helppo pyytää yhteneväiset tarjoukset varsinaisen työn teettämisestä.

Valaisimen asennus. Kuva Emmi Virtanen.

Jätä kommentti

*

*