Kipakkaa sananvaihtoa kivihiilestä

Energiateollisuus ei riemastunut uutisesta, jonka mukaan hallitus kaavailee kieltävänsä kivihiilen käytön lailla.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi 2.11. julkaistussa Helsingin sanomien uutisessa, että hallitus on suunnittelemassa kivihiilen käytön kieltämistä vuoden 2030 jälkeen. Suunnitelma sisältyy valmisteltavaan energia- ja ilmastostrategiaan.

Rehnin mukaan kivihiilen käytön kieltäminen energiantuotannossa edistäisi suomalaisten ympäristöteknologian yritysten vientimahdollisuuksia.

Rehn valotti hallituksen tarkoitusperiä puhuessaan Mikkelissä keskiviikkona yrityksille tarkoitetussa KasvuStartti-tapahtumassa, kertoo itä-Savo-lehti. Rehnin mukaan kyse ei ole yksinomaan siitä, että saastuttavasta kivihiilestä halutaan eroon ja uusiutuvan energian käyttöä lisätään.

”Selkeä irtiotto kivihiilestä vahvistaisi mielikuvaa Suomesta vahvana cleantechin kotimaana”, totesi Rehn.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää kivihiilen käytön lailla kieltämistä käsittämättöminä.

”Sellainen hanke ei onnistu ilman mittavia korvauksia tuottajille. En ymmärrä, miten hallitus voi olla näin holtiton rahankäytössään ja ymmärtämätön energiamarkkinoiden tilanteesta”, Leskelä sanoo.

HS:n jutussa ministeri Rehn vertaa päätösehdotustaan naisten äänioikeuteen. Leskelän mielestä tämä vähintäänkin kyseenalainen vertaus pätee vain siltä osin, että tässäkin ollaan perustuslaillisten kysymysten äärellä.

”Omaisuuden suoja on niistä keskeisimpiä ja hallitus leikittelee sen kanssa tavalla, joka vaarantaa koko teollisen investointiympäristön”, Leskelä lisää.

Suomessa ei ole koskaan aiemmin suljettu energialähteitä tai tuotantotapoja markkinoilta kieltolakien keinoin.

Siinä missä Rehn näkee suunnitellussa uudistuksessa vain myönteisiä puolia, Leskelän mukaan kivihiilen ”kieltolailla” ei saavutettaisi energiajärjestelmässä muuta kuin haittoja.

”Nykyisellä ohjauksella ja yritysten investoinneilla kivihiilen käyttö on vähentynyt jo murto-osaan aiemmasta ja trendi on jatkossakin samansuuntainen”, Leskelä sanoo.

Leskelä syyttää hallitusta populistisen tempun tekemisestä.

”Energiamaailma on murroksessa ja Suomen olisi käytettävä liikenevät resurssinsa siihen, miten Suomi saa osansa globaalien energiatrendien valtavista liiketoimintamahdollisuuksista esimerkiksi älykkäissä energiaverkoissa ja sähköisessä liikenteessä. Nyt tulisi edistää innovaatioita, tuotekehitystä ja yritysten uusien teknologioiden ja palvelujen kokeiluja”, Leskelä sanoo.

Hallitus on lehtitietojen mukaan myös päätymässä jatkamaan sähkön tuotantotukijärjestelmiä verovaroin vielä nykyisten järjestelmien lisäksi.

”Energiantuottajat eivät näitä tukia halua eikä niille ole perusteita hallituksen omien tai EU:ssa sovittujen tavoitteiden näkökulmasta”, Leskelä toteaa.

Lue lisää

Katso kaikki