Kiire on tehokkuuden tuho

Jos haluaa halvalla hyvää ja nopeasti, on riski epäonnistua suuri. Rakentamisesta ja erityisesti talotekniikkaurakoinnista voi kuitenkin jo lukujen valossa todeta, että asiakas saa varsin usein tarvitsemansa edullisesti ellei jopa halvalla. Toisinaan hankkeet etenevät myös nopeasti ja tulokset ovat toivottua laatua.

Kun ollaan tekemisissä taloyhtiöiden kanssa, on hinnan edullisuutta kuitenkin hyvin vaikea osoittaa. Kilpailuttamalla esimerkiksi putkiremonttiurakka, selviää hntasuhde muihin tarjoajiin nähden. Epäselväksi jää silti, tehdäänkö työ edullisesti. Joskus taloyhtiöiden olisi kuitenkin syytä pysähtyä miettimään, kannattaisiko koko hanketta lähteä viemään eteenpäin jokin muu tavoite kuin hinta kärjessä; vaikkapa tehokkuus, aikataulut ja työn laatu.

Putkiremontin ja linjasaneerauksen toteutuksessa tarjoajat pyrkivät optimoimaan työvoiman tehokkaan käytön. Asukkaan ja taloyhtiön näkökulmasta olisi järkevämpää miettiä asukkaan etua. Taloyhtiöiden päättäjien pitäisi urakkatarjousten hintojen ohella miettiä, kuinka kauan asukkaiden on oltava evakossa ja kauanko esimerkiksi taloyhtiön piha ja muut tilat on pois asukkaiden käytöstä. Hyvä suunnittelu, huolellinen esivalmistelu ja teolliset ratkaisut nopeuttavat hanketta, mutta aiheuttavat joissakin tapauksissa lisäkustannuksia. Parhaimmassa tapauksessa ennakkoluulottomuus voi nostaa urakkahintaa, mutta tehokkuuden paranemisen myötä saavutettu lisäarvo voi korvata hetkelliset menetykset muuta kautta, esimerkiksi sijaisasumisen kustannuksissa.

Kun taloudelliset seikat ja tekniset ratkaisut on huolella käyty läpi, voidaan työn hyvä laatu varmistaa eri keinoin ja kriteerein. Myöskään yhdessä sovitun aikataulun pitämisessä ei pitäisi syntyä ongelmia, mikäli hankkeen ennakkosuunnittelu ja kuntotutkimukset on suoritettu huolella unohtamatta urakoitsijan näkemyksiä.

Jos kaiken edellä mainitun sijaan hankkeen tärkeimmäksi kriteeriksi nousee kiire, on tehokkuudessa lähdetty väärään suuntaan. Tehokkaimmilla työmailla ei ole koskaan kiire, koska niiden aikataulut ovat realistiset ja ihmiset tietävät tarkkaan, mitä ovat tekemässä.

Lue lisää

Katso kaikki