Kiilto panostaa aurinkoenergiaan

"Asennettavan laitteiston teho tulee olemaan noin 1 MWp. Sähköntuotanto on arviolta 800 000 kWh vuodessa."

Kiillon Lempäälän tehtaan katoille on asennettu loppuvuoden 2019 aikana 3060 aurinkopaneelia.

Kiillon tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori kertoo, että paneelit muodostavat yhdessä Suomen suurimman katoille asennetun aurinkovoimalan.

– Asennettavan laitteiston teho tulee olemaan noin 1 MWp. Sähköntuotanto on arviolta 800 000 kWh vuodessa. Tämä vastaa noin 15 prosenttia Lempäälän tehtaiden sähkön kulutuksesta.

Juhannusvuoren mukaan Kiilto haluaa Lupaus ympäristölle -toimintakulttuurinsa mukaisesti panostaa hiilineutraaliin sähköön.

– Kiilto on linjannut lupauksessaan, että yhtiö käyttää vuonna 2028 vain uusiutuvaa energiaa. Lempäälän uusi aurinkovoimala on merkittävä askel matkalla tähän tavoitteeseen.

Tekniikka kehittynyt huikeasti

Kiilto on avannut tietä aurinkoenergialle aikaisemminkin. Lempäälän tehtaan vanha, vuonna 2008 rakennettu aurinkovoimala oli sekin Kiillon tiedotteen mukaan valmistuessaan Suomen suurin.

– Reilussa kymmenessä vuodessa aurinkopaneelien tekniikka on kehittynyt niin paljon, että paneelit oli järkevää päivittää. Paneelien teho on nyt paljon parempi.

Juhannusvuoren mukaan myös paneelien hinnat ovat pudonneet niin, että investoinnin takaisinmaksuaika on lyhentynyt.

– Yksi ero on myös se, että paneelien telinejärjestelmät ovat entistä kevyempiä ja kattoystävällisempiä. Se auttaa osaltaan siinä, että pystymme valjastamaan nyt lähes kaikki aurinkoiset katto-osat energiantuotantoon.

Juhannusvuori kertoo, että ennen investointia Kiillolla pohdittiin myös sertifioidun ostosähkön hankkimista.

– Panostus omaan vihreään sähköntuotantoon tuntui kuitenkin järkevämmältä ratkaisulta.

Veteraanit jatkavat töitä

Lempäälän vanhat paneelit eivät joudu eläkkeelle. Kiertotalouden hengen mukaisesti suurin osa niistä siirretään Kiillon Vantaan varastolle, jonne syntyy uusi, teholtaan 46 kWp:n aurinkovoimala. Pieni osa paneeleista jää edelleen Lempäälään.

– Myös Hankasalmella on aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä 70kWp:n huipputeholla. Seuraavaksi ryhdymme varmaan katselemaan sillä silmällä eli aurinkopaneelit mielessä Turun toimipisteen kattoja, Juhannusvuori pohtii.

Hän huomauttaa että myös Lempäälän vanhan järjestelmän tuottoon oltiin tyytyväisiä.

– Aurinkosähköä tuli mukavasti, mutta vuodet olivat tietenkin erilaisia. Lumisina talvina, jolloin paneelit olivat pitkään piilossa, tuotot jäivät pienemmiksi. Kevätaurinko antaa sähköä yllättävän hyvin.

– Plussaa on tietenkin myös se, että aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita.

Lempäälän uuden, suomalaisen NAPS Solar Systemsin toimittaman aurinkovoimalan kaikki paneelit ovat paikoillaan. Asennustyöt ovat viimeisiä nostotöitä vaille valmiit.

Tehokasta lämmöntalteenottoa

Juhannusvuoren mukaan Kiilto on tehnyt viime aikoina myös muita suuria investointeja ympäristöystävälliseen teknologiaan.

– Viime vuonna polymerointilaitokselle rakennettiin edistyksellinen lämmöntalteenottojärjestelmä. Sen avulla lämmitetään Lempäälän toimipisteen kiinteistöjä ja käyttövettä.

– Samanlainen järjestelmä on otettu käyttöön myös sulateliimavalmistuksen yhteydessä, Juhannusvuori kertoo.

Lue lisää

Katso kaikki