Kaupunkikortteli Wood City täydentyy elinkaariviisaalla toimistorakennuksella

WithSecuren uusi pääkonttori valmistuu vuoden 2024 aikana. Kuva: SRV

Helsingin Jätkäsaareen on nousemassa Wood City -puukorttelia täydentävä viimeinen rakennus. Rakennukseen tulee kyberturvallisuusyhtiö WithSecuren pääkonttori. Rakennus on ensimmäisiä uuden EU-taksonomian mukaisia hankkeita koko Suomessa. Uudet tilat otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana, kertoo SRV tiedotteessaan.

Rakentaminen työmaalla käynnistyi kesällä 2022. Työmaan louhintatyöt ovat valmistuneet, ja tällä hetkellä työn alla ovat nyt kellarin betonirakenteet.

Puukorttelin täydentävä toimistorakennus sisältää seitsemän kerrosta ja kellarikerroksen, ja sen kokonaisala on noin 8700 neliömetriä. Toimistorakennuksen ensimmäinen kerros, kellari sekä hissi- ja porraskuilut ovat betonirakenteisia ja kerrokset 2–7 puurakenteisia. Puuta hyödynnetään eri muodoissa ulkoseinien, puurungon, yläpohjan ja julkisivuverhouksen materiaaleina. Puurungon kantavissa pilareissa käytetään materiaalina liimapuuta. Kantava välipohja toteutetaan CLT-laattaratkaisuilla. Myös veistoksellinen aulan katto verhoillaan kuusesta valmistetuilla CLT-lamellirakenteilla.

− Wood City on todellinen puurakentamisen ja toimitilarakentamisen taidonnäyte, jossa yhdistyvät design ja kestävä kehitys. Luomme elinkaariviisasta kaupunkia rakentamalla hiilidioksidia sitovasta uusiutuvasta materiaalista ja toteuttamalla tilat ensiluokkaisen energiatehokkaiksi, SRV:n pääkaupunkiseudun toimitilarakentamisen yksikönjohtaja Saku Kosonen kertoo tiedotteessa.

EU-taksonomian mukainen rakennushanke

Rakenteilla oleva Wood Cityn viimeinen rakennus on ensimmäisiä uuden EU-taksonomian mukaisia hankkeita koko Suomessa. EU-taksonomian raportointi astui voimaan aiemmin tänä vuonna, ja sen tehtävänä on ohjata yrityksiä kohti kestävää toimintaa. Rakennusalalla EU-taksonomia arvottaa esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuutta, uusiutuvien materiaalien käyttöä, muuntojoustavuutta ja varautumista tuleviin ilmastonmuutoksiin.

SRV:n mukaan hankkeessa pyritään minimoimaan energian ja materiaalien päästöt. Rakennukselle tavoitellaan valmistuessaan kansainvälistä LEED Platinum -ympäristösertifikaattia, ja rakennuksen energialuokka on A. Toimistorakennuksen katolle rakennetaan reilu 300 neliömetriä aurinkopaneeleja.

Lisäksi SRV:n kaikki työmaat siirtyivät nettopäästöttömiksi vuoden 2022 alusta lähtien. Tämä mahdollistaa, että hankkeelle tavoitellaan positiivista ympäristövaikutusta eli suurta hiilikädenjälkeä. Rakennusmateriaalina käytetään pääosin uusiutuvia vähähiilisiä materiaaleja, jotka sitovat itseensä hiilidioksidia koko rakennuksen elinkaaren ajan. Rakentamisen aikana muodostunut pieni hiilijalanjälki korvataan istuttamalla syntyneitä päästöjä vastaava määrä puita hiilinieluiksi.

Wood City on SRV:n ja Stora Enson yhteistyössä kehittämä puurakenteinen kaupunkikortteli, joka koostuu kahdesta toimisto-osasta ja kahdesta asuinkerrostalosta. Jätkäsaaressa sijaitsevan Wood Cityn rakentamisesta vastaa SRV, ja korttelin on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit.

Lue lisää

Katso kaikki