Kaupunkikeskus viilenee Tammerkosken vedestä saatavan kylmätehon avulla

Jäähdytysjärjestelmää kiertävä neste viilentyy koskesta neljän pohjaventtiilin ja halkaisijaltaan 40 senttisten putkien kautta nousevalla vedellä.

Kuva: Are oy.

ARE suoritti syyskuun puolivälissä Koskikeskuksen Tammerkoskessa sijaitsevan jäähdytyslaitteiston puhdistuksen ja huollon. Noin tuhatkiloisen järjestelmän nosto Tammerkoskesta toteutettiin myöhäiseen ilta-aikaan. Tammerkosken padot suljettiin ja kosken virtauksen pysähdyttyä sukeltajat pääsivät töihin turvallisemmassa työympäristössä. Järjestelmä irrotettiin paikaltaan noin kolmen metrin syvyydessä, ja nostettiin nosturin avulla kuorma-auton lavalle siirtoa varten, kerrotaan Aren tiedotteessa.

– Järjestelmä kuljetettiin Koskikeskuksen huoltotiloihin, missä ammattilaisemme huolehtivat järjestelmähäkin ja laitteiston puhdistuksesta sekä pohjaventtiilien huollosta. Huoltotyöt hoidettiin vuorokaudessa ja järjestelmästä otettiin kuvat kaksoiskappaleen rakentamista varten, jolloin ensi vuonna huoltotyöt onnistuisivat ainoastaan osan vaihdolla. Puhdistettu ja puhtauttaan hohtava laitteisto asennettiin takaisin Tammerkoskeen jälleen myöhäiseen ilta-aikaan, kun on vähemmän ihmisiä liikenteessä, ARE:n palvelupäällikkö Antti Hiltunen kertoo tiedotteessa.

– Koskikylmällä jäähdytys on vastuullista ja tehokasta, sillä sen lisäksi ei tarvita lisäjäähdytystä. Esimerkiksi Koskikeskuksessa Koskikylmä-jäähdytysmenetelmä säästää energiaa noin 600 megawattia vuodessa. Ammattilaisemme huolehtivat koskessa sijaitsevan järjestelmän toimivuudesta ja sen säännöllisistä huolloista, ja ainutlaatuisesta sijainnista kosken pohjassa huolimatta saadaan nostot suoritettua hyvällä yhteistyöllä eri toimijoiden kesken, ARE:n asiakkuuspäällikkö Vesa Eerola sanoo tiedotteessa.

Talotekniikkayritys ARE huoltaa lisäksi Tammerkosken rannalla sijaitsevien Spondan omistaman Ratina-kauppakeskuksen sekä Sokos hotelli Ilveksen Koskikylmällä viilentyviä jäähdytysjärjestelmiä.

Lue lisää

Katso kaikki